Brandweer Zuid-Holland-Zuid wijst op gevaar van sluipmoordenaar koolmonoxidevergiftiging

05 februari 2014 door Hennie van der Zouw
Brandweer Zuid-Holland-Zuid wijst op gevaar van sluipmoordenaar koolmonoxidevergiftiging

DRECHTSTEDEN - Bescherm uzelf tegen koolmonoxidevergiftiging. Bij koudere weersomstandigheden worden kachels aangezet en sluiten we de ramen. Helaas neemt dan de kans op koolmonoxidevergiftiging toe. Naar aanleiding van een aantal koolmonoxidemeldingen vraagt de brandweer uw aandacht voor dit gevaar.

Ontstaan
Het is een fabel dat koolmonoxidevergiftiging alleen kan optreden bij kolenkachels. Vroeger werd immers vaak gesproken over ‘kolendampvergiftiging’. Maar ook bij gasapparatuur, zoals cv-ketels, geisers, gaskachels en gasfornuizen, kan dit gebeuren. Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding, wat het gevolg is van vuile branders of onvoldoende toevoer van zuurstof.

Niet ruikbaar, zichtbaar of te proeven
Koolmonoxide is een brandbaar, giftig gas, wat u niet kunt ruiken, proeven of zien. Koolmonoxide (CO) wordt 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Het directe gevolg is dat er onvoldoende zuurstof naar de vitale organen getransporteerd wordt.

Gezondheidsklachten
De eerste gezondheidsklachten bij een kleine hoeveelheid zijn hoofdpijn, slaperigheid, moeite met zien en concentreren. Bij een grote hoeveelheid koolmonoxide kan ook misselijkheid, overgeven en buiten bewustzijn raken optreden. Bij blootstelling aan hogere concentraties kunnen mensen overlijden. Koolmonoxide wordt dan ook wel een sluipmoordenaar genoemd.

Wat te doen bij koolmonoxidevergiftiging?
Bij vermoeden van koolmonoxide is ventilatie essentieel. Zet ramen en deuren open, sluit de hoofdgaskraan en verlaat de woning. Waarschuw de brandweer (en een arts) en wees voorzichtig met vuur.

Koolmonoxidemelder
Bij bouwmarkten zijn koolmonoxidemelders verkrijgbaar. Bij een te hoge concentratie geeft de melder een luid alarm. Volg de montagevoorschriften op en vervang de batterij-en van uw koolmonoxidemelder tijdig. Het periodiek testen van de melder wordt aanbevolen.

N.B. In de periode oktober 2013 tot en met december 2013 heeft de brandweer Zuid-Holland Zuid acht meldingen van (mogelijke) koolmonoxide ontvangen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.