ChristenUnie/SGP Dordrecht wil kritischer zijn op subsidies

07 februari 2014 door Hennie van der Zouw
ChristenUnie/SGP Dordrecht wil kritischer zijn op subsidies

DORDRECHT - Uit onderzoek van de rekenkamer van Dordrecht, dat vandaag naar buiten is gebracht, blijkt dat onvoldoende duidelijk is hoe subsidies bijdragen aan de doelstellingen van de gemeente. De rekenkamer concludeert dat: “Er op basis van informatie uit de subsidiedossiers geen antwoord kan worden gegeven op de vraag in hoeverre er voor het subsidiegeld de goede dingen op de goede manier worden gedaan.” De Rekenkamercommissie Dordrecht onderzocht de subsidieverstrekking aan bijvoorbeeld Bibelot en ToBe.

Wat levert het op?
Burgerraadslid Joost Veldman: “ChristenUnie/SGP Dordrecht is ervan overtuigd dat veel goed werk door vrijwilligers wordt verzet in Dordrecht, met en vooral ook zonder subsidie. We drongen in 2010 aan op onderzoek naar de schier eindeloze lijst subsidies die de gemeente verstrekt. Wat levert het op? Draagt het echt bij aan de doelen die we willen bereiken? Of zou het zonder subsidie ook gebeuren? In 2011 leidde dat tot een rapport van het college dat niet voldeed. Daarop onderzocht de Rekenkamercommissie de subsidies alsnog. We zijn blij dat dit onderzoek er nu is. Het maakt duidelijk dat te gemakkelijk grote bedragen worden verstrekt zonder dat duidelijk is wat daarmee wordt bereikt.”

Grote bedragen
ToBe kreeg in 2013 bijvoorbeeld zo’n € 2,3 miljoen en Bibelot ruim € 500.000 subsidie. De Rekenkamercommissie wijst er bijvoorbeeld op dat de wettelijk verplichte evaluaties niet worden uitgevoerd. De reactie van het college dat ‘kennen en gekend worden’ belangrijk is, is wat ons betreft mager. Zakelijke controle op de effectiviteit van grote subsidiebedragen is nodig. Joost Veldman: “In ons verkiezingsprogramma voor de komende vier jaar is één van de uitgangspunten ‘financiële degelijkheid’. Daar hoort ook een goed en zakelijk subsidiebeleid bij. Zoals we al vaker hebben gezegd, vindt ChristenUnie/SGP dat als er bezuinigd moet worden er heel kritisch naar subsidies moet worden gekeken.”

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.