Ton Heerts van het FNV: 'Vast werk moet de norm worden'

07 februari 2014 door Hennie van der Zouw
Ton Heerts van het FNV: 'Vast werk moet de norm worden'

DRECHTSTEDEN - Deze uitspraken - en nog vele anderen - deed Ton Heerts (voorzitter FNV) tijdens de discussiebijeenkomst in het Postillion Hotel op donderdagmiddag 6 februari.

De belangstelling voor de discussie was overweldigen. De zaal in het Postillion Hotel was eigenlijk te klein voor de vele bezoekers: FNV leden, politici, organisaties, ondernemers, belangstellenden.

Aan de hand van stellingen vond de discussie plaats o.l.v. Maarten Wijk, politiek verslaggever RTV Dordrecht.

Ton Heerts wil een einde aan de grote inkomens verschillen. Steeds minder mensen die meer verdienen. FNV wil meer normale banen met CAO lonen. Nu is er de race to the bottom wat de lonen betreft, met allerlei flex constructies.

Een flexibele schil is wenselijk, maar niet helemaal zonder zekerheid. Te veel flex contracten, dat is slecht voor de mens en voor de economie. Het bevordert de instabiliteit in de maatschappij. "Het FNV is uitgeflex", zei Ton.

Ton Heerts: Mensen moeten zo goedkoop mogelijk worden, is de trend. FNV zegt: tot hier en niet verder. Oostblokkers moeten ook onder onze CAO vallen. Toch ziet de FNV ook werkgevers die weer met vaste kontrakten gaan werken, omdat men werknemers wil die gemotiveerd zijn en betrokken bij het bedrijf. En niet steeds opnieuw weer nieuwe werknemers moeten inwerken.
"De mens is geen productiegoed op zichzelf", aldus Ton.

Ton Heerts: FNV wil regie weer terug over de (WW) uitkeringen. Bijstand is van de gemeenten. Aan de aanwezige politici gaf hij de raad om bij de Participatiewet in de Verordening te laten opnemen dat werken met een uitkering aan een bepaalde periode is gebonden; bijv. 6 maanden. Dan moet een CAO loon volgen met kontrakt.

Ton Heerts noemde het onacceptabel dat straks iedereen ZZP'er is. Voor mensen die daarvoor kiezen is het prima, maar werknemers worden nu ook ontslagen om dan als ZZP'er terug te keren, gedwongen eigenlijk. Dat moet stoppen. "Vast werk moet de nieuwe norm worden".

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.