Felicitaties voor Kenniscentrum Ecoshape vanwege ontvangst Europese subsidie

07 februari 2014 door Hennie van der Zouw
Felicitaties voor Kenniscentrum Ecoshape vanwege ontvangst Europese subsidie

DORDRECHT - De regionale portefeuillehouders J.P. Tanis (economisch beleid topsectoren Logistieke en Maritiem) en E. van de Burgt (onderwijs en arbeidsmarkt) waren op vrijdag 7 februari jl. bij Kennisinstituut Ecoshape. Zij woonden een deel van de vergadering van de Raad van Toezicht bij. Er is stil gestaan bij het heugelijke feit dat een Europese subsidie is toegekend aan Ecoshape.

EFRO
Kennisinstituut Ecoshape, dat sinds 2008 in Dordrecht is gevestigd., voert het innovatieprogramma ‘Building with Nature’ uit. Er wordt expertise ontwikkeld op het gebied van duurzame waterbouw. Nederland is toonaangevend op het gebied van waterbouw. Die voorsprong wil het bedrijfsleven graag houden en verder uitbouwen. In de waterbouw streven bedrijven naar duurzaamheid en ecologische alternatieven. Ecoshape verricht onderzoek op dit gebied. Het Europees Fonds voor regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft een subsidie van € 850.000 toegekend aan Ecoshape. Mede dankzij deze subsidie, aangevuld met middelen van bedrijven, de gemeente Dordrecht en de regio Drechtsteden kan Ecoshape de komende vier jaar veel accent leggen op kennisvalorisatie. Dat wil zeggen op de praktische toepassing van de ontwikkelde kennis.

Zichtbaar en toepasbaar
In de komende jaren wordt de opgedane wetenschappelijke kennis overgedragen op een toegankelijke manier. Via bijvoorbeeld seminars, lezingen en tentoonstellingen krijgt het bedrijfsleven en het publiek inzicht in duurzame oplossingen voor waterbouwkundige problemen. Het blijft niet alleen bij theorie.  Aan de hand van twee projecten wordt in de komende jaren zichtbaar gemaakt hoe kennis in de praktijk wordt toegepast. Aan de Kop van ’t Land wordt een natuurlijke vooroever ontwikkeld, als extra bescherming tegen het water en als extra natuurwaarde. Het tweede project wordt uitgevoerd op de Stadswerven. Een deel van het schiereiland wordt voorzien van natuurlijk oevers die periodiek mogen overstromen. Tenslotte zal Ecoshape zijn kennis omzetten in onderwijsprogramma’s die zij via onderwijscentrum Wereldwaag in Dordrecht de komende jaren zal gaan uitvoeren.

Samenwerking
Ecoshape is geboren uit een initiatief van het bedrijfsleven. Een consortium van onder meer bedrijven uit de waterbouwsector (Boskalis en Van Oord), ingenieursbureaus (Royal Haskoning, DHV), overheden (waaronder Ministerie van I&M en de gemeente Dordrecht) en kennisinstellingen (de Universiteiten van Twente en Wageningen, Deltares en de TU Delft). 

Hans Tanis: “Bijna driekwart van de Nederlandse Waterbouw sector is in onze regio gevestigd. Voor de regionale economie is het dan ook enorm belangrijk dat die sector wereldwijd toonaangevend is.”

Bert van de Burgt: “De Nederlandse waterbouwsector biedt ongeveer 4.000 arbeidsplaatsen: in onze regio betekent dat werk voor bijna 3.000 mensen. De sector is dus heel belangrijk voor de werkgelegenheid in dit gebied.”

Op de foto van links naar rechts: Henk van Koningsveld en Mark Lindo (beide van baggerbedrijf Van Oord), Hendrik Postma (Boskalis en voorzitter van de Raad van Toezicht), Marjolein van Wijngaarden (directeur Ecoshape), Bert van der Burgt (wethouder Dordrecht), Hans Tanis (regionaal portefeuillehouder), Jan Schaart (Van Oord) en Stefan Arninkhof (Boskalis)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.