Nieuwjaarsreceptie 2014 van Dordrecht gaat zeker de geschiedenisboeken in

12 januari 2014
Nieuwjaarsreceptie 2014 van Dordrecht gaat zeker de geschiedenisboeken in

DORDRECHT -  De nieuwjaarsreceptie 2014 van de gemeente Dordrecht past een bijzondere plek in de geschiedenisboeken. Tijdens de toespraak van burgemeester Arno Brok werden vijf schoten op straat bij de Groenmarkt-zijde gelost. Tevens keken enkele meisjes onder de achttien jaar of zij wel alcohol van een dienblad konden pakken.

Kees Thies neemt de mensen, die dat uit journalistieke redenen deden, in zijn rubriek op pagina 2 van het katern AD De Dordtenaar de maat.

Dagelijks Kees Thies het ontbijt, via de krant. Soms via internet ook te lezen:

door Kees Thies

‘Minderjarigen aan de drank bij burgemeester Dordt,’ las ik her en der op het internet en even dacht ik aan het allerergste. Het zal toch niet waar zijn? Heeft onze aimabele burgervader jongeren naar zijn ambtswoning gelokt om ze vervolgens dronken te voeren? Is er dan niks meer heilig in dit land?

En dus zocht ik het spoor terug naar de ontstaansgeschiedenis van deze ‘onverkwikkelijke’ situatie en wat blijkt? Niks aan de hand eigenlijk… een opgeblazen kop boven een opgeblazen verhaal van diverse media die elkaars berichten onnadenkend of misschien wel uit effectbejag hebben zitten overpennen.

De feiten op een rijtje: een zichzelf verslaggeefster noemend meisje (opgeleid bij Inholland, dus dat zegt al genoeg) dacht een leuk opzetje te hebben gevonden om op de lokale website iDordt eens lekker te scoren. Dat opzetje was wel erg doorzichtig: op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie, afgelopen dinsdagavond, stuurde ze drie minderjarige scholieren, ‘gewapend’ met een glas witte wijn, op de burgemeester af om hem een goed Nieuwjaar te wensen, hetgeen met de videocamera werd vastgelegd.

Brok schudt op zo’n avond vele honderden handen en ook bij de giechelende jongedames (die hun glas wel héél opzichtig omhoog hielden, wetend dat ze deel uitmaakten van een complotje) deed hij zijn uiterste best om er nog iets van te maken. Even later schiet de ‘verslaggeefster’ op Brok af en spreekt hem op bestraffende toon aan: ,,U weet toch dat die meisjes van Dalton waren, dat is een middelbare school, dus die meisjes zijn minderjarig. Ze dronken alcohol… op uw feestje.’’

Brok dacht ‘die is niet helemaal goed’, maar bleef vriendelijk en antwoordde: ,,Als dat zo is dan mag dat niet.’Het ‘verslaggeefstertje’, iets te zelfingenomen met haar zelfgeconstrueerde ‘scoop’, kwam vervolgens niet verder dan drie keer dezelfde vraag herhalen en kreeg daarop van Brok drie keer hetzelfde antwoord. ,,Het mag niet.’’ Hakkelend, breed grijnzend, o zo tevreden met zichzelf en dromend van een loopbaan bij GeenStijl of Powned sloot ze haar reportage af met de woorden: ,,Ik vinnut gewoon heel raar… punt.’’  Zo wordt nou non-nieuws geboren en sterven prille journalistieke carrières al in de knop.

Het bewuste filmpje is hieronder zien:

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.