Dordts Programma Veiligheid en Seksuele diversiteit

11 februari 2014
Dordts Programma Veiligheid en Seksuele diversiteit

DORDRECHT - Van 2008 tot en met 2014 is Dordrecht één van de koplopergemeenten voor Veiligheid en Seksuele diversiteit. Een speciaal opgerichte stuurgroep van gemeenteraadsleden en betrokken mensen vanuit diverse organisaties, heeft in de afgelopen jaren gevarieerde activiteiten in de stad ontwikkeld en uitgevoerd. Ook voor het laatste jaar staan weer veel activiteiten gepland.

Het gemeentelijke Programma Veiligheid en Seksuele diversiteit is bedoeld om aan te jagen, voorop te lopen (koploperschap), zaken aan de orde te stellen en er zorg voor te dragen dat zaken bespreekbaar worden. Dordrecht onderzoekt welke activiteiten levensvatbaar zijn en kunnen voortbestaan. Levensvatbaar betekent dat groepen burgers en organisaties zelf activiteiten ontplooien op het gebied van veiligheid en seksuele diversiteit. Deze intentie geldt ook nog sterk voor 2014, het laatste jaar van dit rijks- en gemeentelijke programma.

2014
Op verschillende terreinen wordt ook in dit jaar aangejaagd en initiatief genomen. Er is aandacht voor seksuele diversiteit in de sport, de zorg, het onderwijs. Bij jeugd- en jongerenactiviteiten, maar bij ook de ouderen, bij levensbeschouwelijke zaken en in het openbare leven. Er wordt meegelift op een aantal (inter)nationale ‘vieringen’, zoals Coming Outday (oktober) en Paarse Vrijdag in november.

Dordt Pride
In 2013 is met succes een eerste Pride gehouden. Ondanks de vraag of en hoe het in Dordrecht zou aanslaan was deze eerste Dordtse Pride een succes. Er was reuring, aandacht, betrokkenheid en de programmering sloot goed aan bij het karakter van de stad. Deze eerste editie leverde ook ervaringspunten voor de programmering en de organisatie van de volgende editie in 2014. De organisatie wil gezien het karakter en het bereik van de doelgroepen een bredere variëteit (… van deftig tot volks).

Voortgang
Of en in welke vorm het programma na 2014 wordt voortgezet is op dit moment onduidelijk. Er zijn nu nog geen directe aanwijzingen dat er vanuit het Rijk een voortzetting komt. Het is ook nog de vraag of en hoe het nieuwe College van B&W dit programma en de eventuele voortgang zal waarderen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.