Piet Sleeking:"Natuur in stad moet verder versterkt worden"

12 februari 2014
Piet Sleeking:"Natuur in stad moet verder versterkt worden"

DORDRECHT -  Faunapassages, natuurvriendelijke oevers, nestgelegenheden, ecologisch groenbeheer, cursussen en onderzoek. De afgelopen vijf jaar zijn er 60 projecten uitgevoerd in het kader van de Stedelijke Ecologische Structuur van Dordrecht. Daarmee is ruim 70 procent van de plannen uit 2009 ook daadwerkelijk uitgevoerd. Voor het meten van het effect van deze maatregelen op de flora en fauna is extra onderzoek nodig. Uit onderzoek in 2013 is wel gebleken dat de faunapassages veel gebruikt worden. De maatregelen hebben totaal €705.000 gekost.

In 2008 stelde de gemeente Dordrecht een beleidsplan voor de Stedelijke Ecologische Structuur op. Doelstelling is behoud en ontwikkeling van natuur met een zo groot mogelijke diversiteit aan soorten. Dat zou moeten gebeuren door de ontwikkeling van een netwerk van leefgebieden en verbindingszones in de stad, dat aansluit op de natuur in het buitengebied (met name de Biesbosch). In 2009 stelde de gemeenteraad in totaal €1 miljoen beschikbaar voor de uitvoering van 84 projecten. 
 
Bezuinigingen 
Ruim tweederde van deze projecten is daadwerkelijk uitgevoerd, zoals 6 nieuwe faunatunnels en natuurvriendelijke oevers langs het Wantij. Een aantal projecten is wegens bezuinigingen vervallen, zoals natuurvriendelijker oevers langs de waterpartijen aan de Haaswijckweg. Andere maatregelen zijn nog niet of niet meer aan de orde door het uitstel of afstel van grote projecten als Stadswerven en de bebouwing Zuidpolder. Tenslotte zijn er ook projecten niet doorgegaan omdat de eigenaar van het terrein niet mee wilde werken. Een voorbeeld is de aanplant van bomen in de middenberm van de N3. 
 
Tevreden 
Wethouder Piet Sleeking van milieu is tevreden over de uitvoering. ,,Daarbij is goed samengewerkt met de Natuur- en Vogelwacht. Het werk aan de stedelijke ecologie is niet af. Er zijn zeker nog mogelijkheden om de natuur in de stad verder te versterken, daar ligt nog een mooie opgave voor de nieuwe collegeperiode.”
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.