PvdA 'Groot Zorgdebat' concludeert dat de zorgvraag leidend is en niet het budget

13 februari 2014 door Hennie van der Zouw
PvdA 'Groot Zorgdebat'  concludeert dat de zorgvraag leidend is en niet het budget

DORDRECHT - Woendagavond 12 februari 2014 was er in het Polderwiel grote belangstelling voor het PVDA GROOT ZORGDEBAT, met als gespreksleider PvdA Tweede Kamerlid Otwin Van Dijk. Otwin heeft zelf een rolstoel nodig. Hij begon zijn verhaal met te vertellen dat de zorg nog zo strak is georganiseerd en zo vol regels zit".

"Toen hij na een ongeluk een rolstoel nodig had, gaf hij de voorkeur aan de sport-rolstoel die vele malen goedkoper was dan de rolstoel die hij eigenlijk zou moeten aanschaffen van de Zorgverzekeraar voor zijn toestand. Hij gaf hiermee aan dat er veel minder strakke en meer soepele regelgeving moet komen. "We moeten lef hebben om af te wijken", vertelde Otwin. "Geef ruimte aan het gezond verstand".

"Moeilijk alleen is dat als het fout gaat (en dat gebeurt nu eenmaal) het toch prettig is dat er duidelijke protocollen zijn, zodat men kan aantonen dat men goed heeft gehandeld. Daar moet een goede middenweg in worden gevonden: tussen zorg op maat en afdekken van risico's."

"De organisaties Leger des Heils, Jeugdzorg, Yulius (psychiatrische zorg) en Jeugdzorg vertelden over hun aanpak, evenals de wijkagent in Stadspolders. Steeds gewoner wordt het dat men met elkaar samenwerkt, en dat de politie met de hulpverlenenden instanties in overleg zit en kontakt heeft. De gegevens worden gedeeld, om snel te kunnen reageren op situaties, waarbij ook dwang soms nodig is. De wijkagent kan er dan ook sneller op afgaan, bijv. bij overlast van jongeren in Stadspolders, en de instanties kunnen activiteiten op maat aanbieden".

"Buiten dat er ook fors bezuinigd moet worden, is het ook spannend dat er nu allerlei nieuwe initiatieven en aanpakken worden ontwikkeld, met vrijwilligers en professionals. De strakke bureaucratische wijze van werken moeten we achter ons laten. Dat is verleden tijd. Daar wilde Cor van Verk het vooral over hebben. Iedereen moet zorg kunnen ontvangen, die bij hem of haar past. Dat mag best meer individueel worden bepaald. De vraag naar zorg moet leidend zijn, niet het geld. De PvdA is bereid extra gelden te investeren in zorg als dat nodig is".

"Vooral vroegtijdig erbij zijn, is belangrijk", zei Cor. "Daarom zijn de Sociale Wijkteams belangrijk, die goed en makkelijk toegankelijk zijn in de wijken voor bewoners. Dit wordt door Dordrecht zelf geregeld en bekostigd. Professionele hulp wordt erbij gehaald zodra dat nodig is, en wordt op regionale schaal georganiseerd. Daarom moeten de Wijkteams heel goed samenwerken met de professionals. Cor wil ook woningcorporaties bij de Wijkteams betrekken. Die hebben veel kontakt met bewoners en weten wat er leeft".

"Een voorbeeld van strakke bureaucratie: Een mevrouw – die huishoudelijke hulp ontvangt – vertelde dat als zij met de hulp wil afstemmen wat de hulp bij haar thuis moet doen, de hulp dan eerst moet kijken in het boekje of zij dat wel mag doen. Dat moet je toch soepel kunnen regelen met je hulp", vond de mevrouw. Iedereen was het daarmee eens.

"In de praktijk blijkt die zorg op maat nog wel tegen te vallen. Clienten lopen tegen allerlei regels aan". Otwin vertelde over een mevrouw die licht dementerend is. "Om vallen te voorkomen, en om laag in ongevallen-statistieken terecht te komen, binden organisaties deze mensen vast zodat zij niet kunnen vallen. Terwijl wandelen in de tuin juist goed is voor mensen. Maar daarbij kun je vallen. Ook moet er sneller worden gereageerd op situaties waarbij licht dementerende mensen niet meer hun eigen administratie kunnen verzorgen, waardoor snel schulden ontstaan".

Volgens een lid van een Clientenraad kan er veel worden bezuinigd als de lijnen veel korter worden, met minder bureaucratie en minder hulpverleners in een gezin. 1 Regisseur per gezin is veel effectiever.

"Het Leger des Heils wilde dat er buiten kantoortijden de zorg toegankelijk is. Er gebeurt veel buiten kantooruren. Maak er geen apart loket voor, want loketten zijn vaak dicht. Het Leger vroeg ook aandacht voor de eenzaamheid onder ouderen, maar ook onder jongeren".

Tot slot rondde Cor van Verk af. "De PvdA wil veel meer maatwerk in de zorg, dicht bij huis, in de wijk. Niet elk mens is hetzelfde. De Huishoudelijke Hulp moet weer clientgericht zijn en doen wat nodig is voor de client". De PvdA wil minder regelgeving, minder strakke bureaucratie en ruimte geven aan nieuwe initiatieven. "Als u tevreden bent met de zorg, dan is het goed geregeld", aldus Cor. "De vraag naar zorg moet leidend zijn, niet het geld. De PvdA is bereid extra gelden te investeren in zorg als dat nodig is".

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.