En de regionale voorleeskampioen onder brugklassers is…

06 maart 2013
En de regionale voorleeskampioen onder brugklassers is…

DORDRECHT -  Op dinsdag 5 maart is in de Centrale Bibliotheek Dordrecht een regionale voorronde geweest van dé voorleeswedstrijd voor brugklassers, Read2Me! Daar barstte van 15.30 – 17.00 uur de strijd los tussen 8 schoolwinnaars van het Insula College, Wartburgcollege in Dordrecht en het Develsteincollege in Zwijndrecht. De vak- en publieksjury kozen uit de kandidaten 2 winnaars die door mogen naar de provinciale voorronde op 10 april in Theater de Veste in Delft. Deze kampioenen zijn: Josephine Struyk en Lotte de Jong van het Wartburgcollege. De landelijke finale is op 28 mei in Vredenburg te Utrecht.

Voorronde in Centrale Bibliotheek Dordrecht 
Read2Me! bestaat uit vier rondes. De eerste ronde is eerder dit schooljaar in de brugklassen van het Insula College (locaties Halmaheiraplein en Koningsstraat) en Wartburgcollege (locatie Marnix) in Dordrecht en het Develsteincollege in Zwijndrecht (in totaal 31 klassen) gehouden en heeft 8 schoolwinnaars naar voren gebracht. Zij streden op dinsdag 5 maart in de ontmoetingsruimte van de Centrale Bibliotheek Dordrecht om een plek in de provinciale voorronde. Het programma van deze middag werd aan elkaar gepraat door de presentator Bagiyo van der Leemputte die de kinderen goed op hun gemak stelde en tijdens de wedstrijd al positieve feedback uit de juryleden wist te ontfutselen waar de kinderen meteen wat aan hadden. De jongleeract van Pascal van der Neut tijdens het juryberaad zorgde al snel voor een ontspannen sfeer in de zaal door de interactie met het publiek tijdens zijn jongleerkunsten.

 

De jury
De jury van deskundigen bestaat tijdens de voorronde van Read2me! uit:

  • Mevr. Lenneke Löbker, Opleidingsdocent Taal, coördinator jaar 1, bij Hogeschool PABO INHOLLAND

  • Mevr. Eveline Bergwerf, Jeugdboekenschrijfster, leidt een debatclub voor jongeren en docent geschiedenis in Papendrecht

  • Mevr. Rineke Koek, Verteller, acteur, trainer en docent

Tijdens de voorrondes kregen de scholieren vijf minuten de tijd om een fragment uit een door henzelf gekozen boek voor te dragen. Het publiek koos via een stemformulier de publiekswinnaar, vervolgens bepaalde de vakjury de tweede winnaar. In de volgende ronde zijn beide winnaars gelijke kandidaten.

De vakjury koos Josephine Struyk van het Wartburgcollege, locatie Marnix (VWO). Ze las voor uit De vreselijke verhuizing van Corien Oranje

De publieksjury koos Lotte de Jong, Wartburgcollege, locatie Marnix (VMBO). Zij las voor uit Zoenen met een beugel van Corien Oranje

 

Beiden gaven vooraf op vragen van de presentator aan enige ervaring te hebben met voorlezen. Lotte leest vaak voor aan een buurmeisje en Josephine heeft op de basisschool de voorleeswedstrijd al een keer gewonnen in groep 8.

De vakjury zegt over Josephine dat ze ingetogen voorlas, een mooie dictie en goede spanningsopbouw heeft.

Over Lotte (zij stond ook voor de vakjury in de top-3) werd gezegd dat ze humor in het verhaal goed weet over te brengen, emoties mooi weergeeft en een duidelijke stem heeft.

 

Read2Me!
Read2Me! is een voorleeswedstrijd waarin brugklasleerlingen strijden om de beste voorlezer van Nederland te worden. De leerlingen kunnen kiezen uit een ruim aanbod van jeugdboeken, waarbij de enige regel is dat de boeken niet ouder dan 5 jaar mogen zijn. De Bibliotheek A tot Z is één van de zeven bibliotheken die in deze provincie meedoet en wil hiermee laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral ook erg leuk is.

Read2Me! wordt mogelijk gemaakt door Kunst van Lezen. Dit is een stichting die zich richt op de kennismaking met de wereld van het boek en de literatuur. Voor de doelgroep 12-18 jaar is Read2Me! één van de projecten waar Kunst van Lezen zich sterk voor maakt.

 

In het kort:

Wat : winnaars voorronde Voorleeswedstrijd Read2Me!

Wanneer : dinsdag 5 maart, 15.15 - 17.00 uur

Waar : de Bibliotheek A tot Z, Centrale Bibliotheek Dordrecht

Toegang : gratis, alleen voor genodigden

Voor wie : schoolwinnaars en genodigden

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.