Nieuwe lezing bij 'Genootschap Nederland-Israel afdeling Drechtsteden'

14 februari 2014 door Hennie van der Zouw
Nieuwe lezing bij 'Genootschap Nederland-Israel afdeling Drechtsteden'

DRECHTSTEDEN - Het 'Genootschap Nederland-Israël afdeling Drechtsteden' organiseert o.a. lezingen over diverse aspecten van Israël en het jodendom.

De eerstvolgende lezing zal worden gehouden door de heer Weltevrede over "De joodse gemeente van Dordrecht tussen 1933 en heden."

In de jaren dertig nam rabbijn Samuel Dasberg afscheid van Dordrecht en werd hij opgevolgd door de jonge rabbijn Barend Katan. Deze laatste heeft een dagboek nagelaten waarin hij alle activiteiten als pastor bijhield, waardoor we een goed inkijk krijgen van het reilen en zeilen van het Nederlands Israëlitische Kerkgenootschap (NIK). De hechte Joodse gemeenschap in Dordrecht kwam te staan voor allerlei uitdagingen: o.a. de vluchtelingen uit Duitsland en de gevolgen van de economische crisis. De integratie in de Dordtse gemeenschap komt aan de orde. Joden maakten deel uit van de lokale politiek en waren niet alleen gemeenteraadslid maar hadden ook zitting in het College van Burgemeester en Wethouders.

Tevens wordt ingegaan op de oorlogssituatie van 1940 tot 1945, waarin we de fasen onderscheiden: registratie, discriminatie en deportatie. We luisteren naar verhalen van overlevenden van de Holocaust. Er zijn onderduikers die deze periode hebben overleefd: er zijn twee dagboeken: van Jules en Suus Benedictus.

Het herstel na de oorlog verloopt moeizaam. Het minjan wordt amper gehaald, de synagoge wordt te duur in onderhoud en moet verkocht worden. Het laatste deel van de lezing gaat over de fusie van de gemeente van Dordrecht met die van Rotterdam en moeten we constateren dat er weinig meer over blijft van de Dordtse NIK.

De heer Weltevrede  is docent geschiedenis en maatschappijleer havo en vwo aan de CSG De Lage Waard in Papendrecht.
In zijn vrije tijd doet hij historisch onderzoek naar de geschiedenis van Dordrecht in de Tweede Wereldoorlog en met name naar de Joodse Dordtenaren.

De bijeenkomst wordt gehouden op maandag 10 maart a.s. in Gebouw De Rank, Dubbelsteijnlaan West 70, Dordrecht (Dubbeldam, wijk 9). Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank.  Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij. Inlichtingen: 078 6148510 en http://www.gni-drechtsteden.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.