Lezing over Oorlog en vrede in de klas

19 februari 2014
Lezing over Oorlog en vrede in de klas

DORDRECHT - Op donderdag 27 februari houdt Jacques Dane, hoofd collectie en onderzoek bij het Nationaal Onderwijsmuseum, een lezing over het klaslokaal van de zestiende tot en met de negentiende eeuw op schilderijen en prenten. Aanleiding voor deze lezing is de schenking van het schilderij ‘Schoolmeester in zijn klaslokaal’ die het museum recentelijk ontving van de Stichting ter Bevordering van Volkskracht uit Rotterdam.

Het schilderij ‘Schoolmeester in zijn klaslokaal’ van G. Schimmelpenninck (1759-1818) komt uit een periode waarover we relatief weinig weten wat betreft de alledaagse onderwijspraktijk. Achter het werk van deze en andere kunstenaars gaan verhalen schuil over die dagelijkse praktijk, waarin onder andere straffen een veelvoorkomend thema is. De plak en de roede komen vaak in beeld. Maar hoe dacht men eigenlijk over lijfstraffen in het onderwijs?
Aan de hand van uiteenlopende bronnen – brieven, dagboeken, autobiografieën, wetteksten en objecten (leermiddelen, speelgoed) – vertelt Jacques Dane over de voor het blote oog verborgen verhalen op schilderen en prenten met schoollokalen.

Jacques Dane (1964), werkte vanaf 1992 aan de Rijksuniversiteit Groningen als historicus bij de vakgroep algemene pedagogiek en het Archief en Documentatiecentrum Nederlandse Gedragswetenschappen (ADNG). Sinds 2007 is hij hoofd collectie en onderzoek van het Nationaal Onderwijsmuseum.

Meer informatie in de agenda.

Afbeelding: Schoolmeester in zijn klaslokaal, G. Schimmelpenninck, ca. 1831 © collectie Nationaal Onderwijsmuseum, Dordrecht.

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.