Nieuwe armen in Dordrecht?

20 februari 2014
Nieuwe armen in Dordrecht?

DORDRECHT - In het blad Binnenlands Bestuur d.d. 16 februari jongstleden stond het artikel ‘Gemeenten schieten nieuwe armen vaker te hulp.’ In dit artikel wordt verwezen naar diverse gemeenten die de “snelgroeiende groep nieuwe armen te hulp schiet.” Bijvoorbeeld Amersfoort trekt extra geld uit voor ondersteuning en ook Almere heeft hiervoor speciale maatregelen genomen: “Het boeit ons daarbij niet of iemand in de bijstand zit.”

In Dordrecht doet het Diakonaal Aandachtscentrum werk, vooral gericht op sociaal contact en op dak- en thuislozen. Dinsdag en zaterdag zijn er zogenaamde brooddagen (gratis broodverstrekking). Daarvan wordt steeds meer gebruik gemaakt door “nieuwe armen”, niet direct behorend tot de oorspronkelijke doelgroep. Dit zijn bijvoorbeeld huiseigenaren die niet meer kunnen aflossen vanwege werkloosheid, zzp’ers zonder opdrachten, jongeren en ook mensen met een klein bedrijf. De crisis heeft hard toegeslagen!

De ChristenUnie-SGP heeft naar aanleiding van dit artikel vragen gesteld over de situatie in Dordrecht:

1. Is er inzicht in welke mate de problematiek van “nieuwe armen” zich in Dordrecht voordoet (aard en omvang)?
2. Hoe wordt ingeschat dat dit zich de komende tijd ontwikkelt?
3. Trekt de gemeente extra geld uit om de “nieuwe armen” te ondersteunen, dan wel komt de gemeente in contact met deze groep om te zien waar hun problemen liggen?
4. Is het denkbaar dat de gemeente Dordrecht hulp geeft cq. uitbreidt in het verlengde van speciale maatregelen die (sommige) andere gemeenten in het leven hebben geroepen?
5. Zo ja, welke (financiële) gevolgen heeft dit, bijvoorbeeld ook voor het extra geld dat Staatssecretaris Klijnsma heeft toegekend voor armoedebestrijding?
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.