Expositie 'van kust tot kust' wordt geopend door zeezeiler Henk de Velde

21 februari 2014 door Hennie van der Zouw
Expositie 'van kust tot kust' wordt geopend door zeezeiler Henk de Velde

DORDRECHT - Van kust tot kust is de titel van de expositie die van 1 maart tot en met 10 mei te zien is bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43 te Dordrecht. (1 min. vanaf station Dordrecht centr.) Hier worden werken getoond van Jacques Bage, Yves Beaumont, Chantal Chapelle, Pascal Courcelles, Roland Devolder, Stef Jurriën, E.G. Nicolet, Arnold Niessen en Pascal Radar.

Het element water hoort bij onze planeet. Daarom is de zee onmisbaar voor iedereen. Wij hebben ook een actieve relatie met de zee. Al sinds mensenheugenis vaart men over zee voor handel en visserij. Aan de kust treft men strand, duin, rotsen, vissers-, badplaatsen en havens. En in de zee bruist het (nog) van leven: vissen, koralen, wieren en nog veel meer.

In de loop der geschiedenis gebruikte men de zee en de kust verschillend. Kwam je vroeger alleen aan het strand om te jutten of voor de visserij, in de loop van de negentiende eeuw ontstond er ook recreatie aan de kust. Aanvankelijk kwam de elite er kuren, in de twintigste eeuw werd deze gevolgd door massa’s toeristen en dagjesmensen. Ook de beleving van zee en kust verandert. Werd vroeger de zee alleen als gevaarlijk beschouwd, vanaf de romantiek ziet men ook de schoonheid er van in.

Als je naar zee gaat, voel je al een zekere opwinding. De lucht is zuiver en lijkt lichter, de geluiden klinken helderder, meeuwen krijsen en golven ruisen of bulderen. En dan, aan het eind van een omhooglopende straat of duinweg zie je haar ineens: de zee.

Eeuwenlang hebben  kunstenaars hun beleving van de zee en de kust weergegeven. Ook een aantal eigentijdse kunstenaars ervaart de aantrekkingskracht van de zee, die ondanks een soms vriendelijk voorkomen respect en ontzag afdwingt. Zij kunnen (gelukkig) de lokroep niet weerstaan, want de zee blijft altijd fascineren!

De galerie is geopend van do t/m za van 12–18 uur en de zondagen  2 maart, 6 april en 4 mei. Tevens na afspraak . Tel.: 078 – 631 31 30.

Op zondagmiddag 2 maart om 15.30 uur wordt de expositie geopend door de zeezeiler en filosoof Henk de Velde. Hij zeilde zes keer de wereld rond. Tevens signeert hij zijn boeken.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.