Collectie met Rembrandt, Rubens en Da Vinci na 154 jaar bijeen in Dordrechts Museum

20 januari 2014
Collectie met Rembrandt, Rubens en Da Vinci na 154 jaar bijeen in Dordrechts Museum

DORDRECHT - Na een succesvolle tentoonstelling in de Hermitage in St. Petersburg zal de befaamde kunstcollectie van Koning Willem II (1792-1849) de komende weken vanuit Rusland naar Nederland worden overgebracht. Daar worden werken van onder meer Rembrandt en Leonardo da Vinci toegevoegd aan schilderijen van Rubens, Jan Steen, Hans Memling en Francesco Melzi voor de tentoonstelling ‘Willem II – Kunstkoning’ in het Dordrechts Museum.
 
De tentoonstelling in Dordrecht wordt 4 maart geopend. In St. Petersburg, waar hij tot 19 januari te zien was, kwamen de afgelopen maanden 460.000 bezoekers kijken naar de verloren kunstcollectie van Willem II. Voor het Dordrechts Museum wordt het de grootste tentoonstelling in zijn bestaan.
 
Tijdens de tentoonstelling worden werken uit onder meer het Louvre, het Metropolitan in New York, de National Gallery in Londen en de Hermitage voor het eerst in 154 jaar bijeengebracht. Verschillende kunstwerken waren niet in Rusland te zien, maar worden in Dordrecht toegevoegd. Zo is het schilderij ‘Man in oosters kostuum’ van Rembrandt, dat Willem II in 1845 samen met een andere Rembrandt voor 19.000 gulden kocht, alleen in het Dordrechts Museum te zien.

Ook worden twee tekeningen van Leonardo Da Vinci en het schilderij ‘De onbevlekte ontvangenis’ van Murillo pas in Dordrecht aan de internationale tentoonstelling toegevoegd. De herenigde koninklijke collectie bevat verder meesterwerken als ‘La Colombina’, van Leonardo da Vinci’s favoriete leerling Francesco Melzi, ‘Maria met kind’ van Bernard van Orley, ‘Het driekoningenfeest’ van Jan Steen, ‘De rust op de vlucht naar Egypte’ van Hans Memling en portretten uit het atelier van Rubens, die beschikbaar gesteld zijn door de koningin van Denemarken.
 
In Dordrecht zal ook het opgezette paard van Willem II te zien zijn, dat net als zijn berijder gewond raakte tijdens de Slag bij Waterloo. Om de pracht en praal aan het hof van Willem II en Anna Paulowna te tonen, worden talloze meubels, sieraden, serviezen, vazen, een uniform en tafelzilver uitgeleend door Paleis Het Loo en de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag.

Dankzij tekeningen van Augustus Wijnantz. is te zien hoe Willem II de speciaal voor hem gebouwde Gotische Zaal achter Paleis Kneuterdijk in Den Haag had ingericht met zijn kunstcollectie.

Na zijn dood moest de collectie in 1850 geveild worden om de hoge schulden van Willem II af te betalen. Meerdere schilderijen werden gekocht door zijn zwager, Tsaar Nicolaas I, de broer van zijn vrouw Anna Paulowna, en belandden in De Hermitage.
 
In De Hermitage was de vanuit Dordrecht georganiseerde tentoonstelling een groot succes.

,,Deze collectie, waarvan de werken nu in verschillende musea hangen, geeft ons de gelegenheid om de artistieke smaak van de koning en de enorme waarde van de verzamelde kunst op waarde te schatten. De collectie was belangrijk in de vorming van De Hermitage,” zegt Michail Piotrovsky, directeur van Staatsmuseum De Hermitage.

,,Wij zijn onze Hollandse vrienden en andere partners dankbaar, met wie wij deze tentoonstelling aan het publiek kunnen presenteren.”
 
De tentoonstelling in Dordrecht loopt van 4 maart tot en met 15 juni. Daarna reist hij door naar Villa Vauban in Luxemburg, waar Willem II groothertog was. Naast Staatsmuseum De Hermitage en Villa Vauban werkt het Dordrechts Museum bij het organiseren van de tentoonstelling samen met de Koninklijke Verzamelingen.
 
Meer informatie: www.WII-kunstkoning.nl
  
Fotobijschriften:
Boven:              Rembrandt, Man in oosters kostuum, 1632, The Metropolitan Museum of Art, New York.
Onder rechts:  Francesco Melzi, La Colombina (Flora), ca. 1515, Staatsmuseum De Hermitage, St. Petersburg.
Onder links:    Nicolaas Pieneman, Portret van koning Willem II, 1849, Staatsmuseum De Hermitage, St. Petersburg.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.