Columnist Kees Thies is ,,trots en tikkie jaloers op zijn oud-collega Hans Berrevoets"

21 april 2013

DORDRECHT - Kees Thies, geboren en getogen Dordtenaar, journalist en vaste columnist van Algemeen Dagblad / De Dordtenaar, geeft Dordrecht.net de ruimte om zijn overdenkingen mee te nemen. Elke dag Kees Thies bij het ontbijt en meer, kan alleen door AD/DD bij het ontbijt te lezen.

Kees schrijft na de bekendmaking van het feit dat journalist Hans Berrevoets door gemeente Dordrecht en commissaris van Koningin is voorgedragen om op 30 april in de Nieuwe Kerk te zitten bij de inhuldiging van de nieuwe Koning Willem-Alexander:

Ik ben trots op mijn oud-collega Hans Berrevoets

,,Hé Hans, pas nou op dat je niet de Dordtse Hekking wordt.’’ Voor de jeugdige lezer: Tjolk Hekking was wethouder in het fictieve provinciestadje Juinen, een karakter in het legendarische satirische televisieprogramma van Kees van Kooten en Wim de Bie. Ik mag Hans Berrevoets graag, maar ik mag hem ook graag een beetje plagen.

Overigens gaat die vergelijking met Hekking grotendeels mank, omdat Hans, in tegenstelling tot de Juinense wethouder, niet gedreven wordt door ijdelheid en machtswellust, maar door idealisme en gevoel voor rechtvaardigheid. De enige overeenkomst zit hem in het feit dat Hans – jarenlang hét gezicht van dagblad De Dordtenaar – zo’n beetje overal ‘op’, ‘in’, en ‘bij’ zit. En dus waarschuw ik hem wel eens voor ‘conflict of interest’, want soms ben je zomaar ineens journalist, belangenbehartiger én belanghebbende tegelijk.

Even een kleine opsomming: Hans is initiator van het platform stedelijke herdenkingen en voorzitter van de plaatselijke Raad van Kerken, het Buddingh’-genootschap en het Platform dak- en thuislozen. Daarnaast is hij een verdienstelijk schaker, die ooit de journalistencompetitie van het vermaarde schaaktoernooi in Wijk aan Zee op zijn naam schreef. Verder stond hij mede aan de basis van Bibelot en maakt hij deel uit van de ‘journalistenclub’ die vier keer per jaar het Grote Dordtse Stadsdebat organiseert.  In een persbericht omschrijft de gemeente Dordrecht hem als ‘een man die mensen op diverse terreinen weet te enthousiasmeren en samen te brengen.’ Hè, een persbericht? Jawel, Hans Berrevoets is voor één keer niet de man ‘achter’, maar hoofdrolspeler ín een persbericht.

Op verzoek van de gemeente en de Commissaris van de Koningin is hij namelijk voorgedragen om, op 30 april, namens de Dordtse inwoners aanwezig te zijn bij de beëdiging en inhuldiging van de nieuwe Koning in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ik gun hem dat van harte en vind hem ook de juiste afgevaardigde van mijn stad. Daarnaast ben ik vooral trots op mijn oud-collega, die mij ooit aanmoedigde en bijstond bij mijn eerste schreden in de journalistiek.

En beste Hans… ik hoop dat je het niet erg vindt, maar ik ben ook een tikkie jaloers.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.