Dordtse veteranen worden op vrijdag 21 februari in Dordrechts Museum ontvangen

02 februari 2014
Dordtse veteranen worden op vrijdag 21 februari in Dordrechts Museum ontvangen

UP date

De Dordtse veteranen worden door de gemeente Dordrecht ontvangen. Dat gebeurt op vrijdag 21 februari vanaf drie uur in het Dordrechts Museum. Hiermee wordt een belofte ingelost, die burgemeester Arno Brok aan de Dordtse veteranen deed.  Het zal de eerste keer zijn dat de veteranen officieel worden ontvangen.

Piet van Huizen - bekende woordvoerder van de veteranen in Dordrecht - is heel blij met de schriftelijke uitnodiging, die alle veteranen hebben gekregen. Dat liep via het veteraneninstituut in Doorn. Van Huizen, die ook vanbaf 2007 lid is van het Platform Stedelijke Herdenking, ziet de uitnodiging ook als een erkenning van het werk van de veteranen. Hij hoopt dat veel Dordtenaren, die zich veteraan mogen noemen, de uitnodiging zullen aannemen.

Piet van Huizen organiseert voor zijn kameraden van toen nog elk jaar een reünie . Ook bezoekt hij in Dordrecht de herdenkingen, zoals op 4 mei bij het Sumatraplein en de jaarlijks herdenking voor de gevallenen op de Essenhof.

Hij zal omdat dit jaar 4 mei weer op een zondag valt ook meewerken met zijn kleindochter Vera aan een bijzondere kerkdienst in de Wilhelminakerk in de ochtend van de dodenherdenking. Psalm 43 en het veteranengedicht krijgen dan een plek.

Piet van Huizen beschouwt de samenkomst op 21 februari, met rond half vier van de burgemeester een toespraak, ook als een stimulans voor het veteranencafé in Dordrecht.

Eerder bericht over veteranen:

DORDRECHT – Het voltallige dagelijks bestuur van de stad Dordrecht wil alle veteranen van Dordrecht ontmoeten. ,,Wij willen bij uw verhaal en bij uw herinneringen stilstaan”, zo zei burgemeester A.A.M. Brok vanmorgen tijdens de herdenkingsbijeenkomst op begraafplaats de Essenhof.

Volgens officiele gegevens telt de gemeente 528 mensen die zich veteraan mogen noemen. Jens van der Vorm, die in 2010 overleed, was landelijk actief en bekend door TV-optredens en hij kwam voor de veteranenbelangen op. Oud-raadslid Van der Vorm had in Libanon gediend

De oorsprong van de aandacht van de gemeente Dordrecht lag in februari. De burgemeester had toen een eerste bezoek gebracht aan het veteranencafé in de Wielborgh.  ,,Ik heb er indrukwekkende ontmoetingen gehad. Het is heel belangrijk om samen te komen en samen te zijn. Voor mij behoorde het bezoek aan de veteranen tot de indrukwekkendste ontmoetingen dit jaar.”

Veteranen, die namens het Koninkrijk der Nederland buiten de grenzen aan missies meededen, voelden zich in het verleden vaak vergeten. Ook was er weinig nazorg.

De laatste jaren is daar verandering in gekomen ook door de zogeheten veteranenwet. De gemeente Dordrecht wil ook de eigen veteranen de hand kunnen schudden en aan hun herinneringen aandacht geven.

Een deel van de veteranen komt elke derde woensdagmiddag van de maand vanaf twee uur samen in de Wielborgh. Veteraan Piet van Huizen, die vanaf 2007 ook actief lid is van het Platform Stedelijke Herdenking, vindt die ontmoetingen van groot belang. ,,Ik ben dan ook blij dat het college van burgemeester en wethouders op bezoek komt.”

 Hij probeert ook zoveel mogelijk veteranen in Dordrecht te wijzen op de derde woensdag van de maand in Wielwijk. Van Huizen woont zoveel mogelijk in Dordrecht, maar ook buiten de stad de herdenkingen bij, om ook zijn gevallen kameraden  niet te vergeten. In het voormalig Nederlands Indië sneuvelden meer dan 6200 Nederlandse militairen, toen zij in opdracht van de Nederlandse regering de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië moesten beteugelen. Na die tijd werd eerst weinig of niet gesproken over de offers, die in opdracht van de Staat, daar waren gebracht.  ,,Veel van onze militairen liggen ook op Java begraven. Het heeft langt geduurd voordat die kant van het verhaal een plek kreeg”, aldus Van Huizen.
 
De Dordtenaren die in het verre oosten omkwamen, hebben vanaf 1998 op de Essenhof een eigen gedenkplaats, waar negentien namen worden genoemd. Teunis van der Leer, die op 22 jarige leeftijd werd gedood, is één van de negentien. Hij wordt nog elk jaar herdacht daar door zijn nog levende twee zussen en broer Jan.  Zij zien het als een plicht, ondanks het klimmen van de jaren, altijd elke eerste zondag van mei op de herdenking op de Essenhof te zijn.
 
Veteraan Piet van Huizen heeft overigens niet alleen het oog op de veteranen van toen, maar hoopt dat ook veteranen van latere vredesmissies de weg weten te vinden naar de Wielborgh.  Door elkaar te ontmoeten worden herinneringen gedeeld en nagedacht hoe de geschiedenis kan worden doorgegeven. Van Huizen is daarom al zes jaar actief binnen het Platform Stedelijke Herdenking.

Daarop lag vanmorgen ook de nadruk tijdens de traditionele herdenking rond de oorlogsgraven op de Essenhof. Burgemeester Brok vindt het van belang om het herdenken door te geven aan met name de jongeren. Leerlingen van Insula en  het Johan de Witt en leden van scouting hadden een taak in de herdenking. In de zogeheten oude aula, die na de restauratie voor de derde keer plek van herdenken was, waren alle zitplaatsen bezet.  Het muziekkorps Willem van Oranje speelde bij de graven.   ,,Het is belangrijk dat we momenten creëren om te blijven herdenken. Elkaar blijven vertellen over de bezetting, vrijheid en macht. Zo worden ervaringen en emoties geborgd voor de volgende generatie”, aldus de burgemeester van Dordrecht.

Na het bezoek aan de veteranen ligt het in de bedoeling dat de veteranen ook een uitnodiging krijgen om in 2014 door de gemeente te worden ontvangen in het Dordrechts Museum. Ook in andere gemeentes worden hier programma’s voor bedacht in navolging van de landelijke veteranendag.

(Het veteranencafé voor alle defensieonderdelen in Dordrecht – elke derde woensdagmiddag in de Wielborgh (het Waterwiel) – kreeg in februari al een nieuwe impuls. Burgemeester van Dordrecht Arno Brok bezocht het café in gezelschap van de generaal-majoor Leen Noordzij. Brok sprak zijn waardering en respect uit over de inzet van de veteranen. Zijn toespraak werd gevolgd door circa honderd mensen. Ineke van Genderen coördineert het maandelijkse café. Tot nu toe leek het er op dat de Dordtse veteranen et café niet zo makkelijk wisten te vinden in tegenstelling tot vergelijkbare activiteiten in Zwijndrecht en  Gorkum. De veteranen hebben de hoop dat het op de maandelijkse bijeenkomst drukker gaat worden om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen.

Het Waterwiel is te vinden aan het Admiraalsplein 700. Volgende café: 15 mei (14 uur).
Contactadres: ivangenderen@wielborgh.nl)

De herdenking op de Essenhof werd weer mede gedragen door het Centraal Comité Oranjedag onder voorzitterschap van Henk Bax. De burgemeester bedankte deze mensen nadrukkelijk in zijn toespraak

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.