Nieuw licht op de politieke moord op Dordtenaren Johan en Cornelis de Witt in 1672

17 maart 2013
Nieuw licht op de politieke moord op Dordtenaren Johan en Cornelis de Witt in 1672

DORDRECHT - Tot voor kort werd aangenomen dat Cornelis en Johan de Witt op 20 augustus in 1672 in Den Haag werden vermoord door leden van de Haagse Schutterij en  het gepeupel van de stad.

Maar na gronding onderzoek in veel archieven is schrijver-historicus Ronald Prud’homme van Reine tot de conclusie gekomen, dat de gebroeders de Witt niet alleen door leden van de Haagse Schutterij werden vermoord, maar dat ook een aantal gegoede, en bewapende middenstanders hun aandeel in het bloedbad hadden.
 
In zijn nieuwe boek ‘Moordenaars van Jan de Witt, de zwartste bladzijde van de Gouden Eeuw’, heeft Prud’homme zijn conclusies opgeschreven.
 
In de morgen van 20 augustus 1672 bezocht Johan de Witt zijn broer Cornelis, die in de Gevangenpoort bij de Hofvijver in Den Haag werd vastgehouden omdat hij werd beschuldigd van het beramen van een complot tegen de pas benoemde Stadhouder Willem III van Oranje.
 
Nadat Johan was aangekomen in de Gevangenpoort werd het steeds rumoeriger op straat. De gebroeders de Witt voelen zich zo zeer bedreigd dat Johan niet meer weg durfde uit de Gevangenpoort .
 
Aan het eind van de middag drongen opgehitste en dronken leden van de schutterij de gevangenpoort binnen en sleurden de gebroeders de Witt naar buiten. 
 
Algemeen werd altijd aangenomen dat het gepeupel met hulp van de opgehitste en dronken schutters de gebroeders de Witt hadden vermoord, maar Ronald Prud’homme van Reine heeft tijdens zijn onderzoek ontdekt dat: “Wijnkoper De Rijp en slager Louw, Cornelis de Witt met hun bajonetten doodstaken. Zeeofficier Maerten van Valen de vluchtende Johan de Witt van achteren neerschoot. Pieter Verhagen, herbergier van herberg de Dolphijn, gaf Johan de Witt met de kolf van zijn musket een harde slag op het hoofd. Diens slager Christoffel de Haan voltooide de moord met messteken. De schutterij vuurt nog op de lijken; en dan pas mag het volk, het gepeupel de lichamen hebben en ze aan de galg hangen”.
 
Aldus de bevindingen van Ronald Prud’homme van Reine in zijn nieuwe boek.   
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.