Poëzie ter Plekke

27 februari 2014
Poëzie ter Plekke

DRECHTSTEDEN - Drechtstedelijk portefeuillehouder cultuur, Ad Cardon, heeft op donderdag 27 februari het project “Poëzie ter Plekke“ gepresenteerd in cultureel centrum Landvast in Alblasserdam.

Poëzie ter Plekke
De Dordtse (stads-)dichter Marieke van Leeuwen heeft inhoud gegeven aan het project Poëzie ter plekke. Zij schreef twaalf gedichten, die betrekking hebben op twaalf markante plekken of objecten in de zes Drechtstedengemeenten. De gedichten zijn gebundeld in een aantrekkelijk boekje, dat onder meer via de VVV wordt verkocht.

Cardon: “Het idee voor het project Poëzie ter Plekke is ontstaan tijdens de presentatie van een ander project, de film “Waterlanders” over de identiteit van de zes Drechtstedengemeenten. Bij die presentatie droeg Marieke van Leeuwen, begeleid door Nick McGuire  gedichten voor over plekken in de Drechtsteden. “

Cultuurparticipatie
In de afgelopen jaren is – mede dankzij bijdragen van het rijk en van de provincie - in de Drechtsteden veel gedaan om inwoners actief en passief te laten deelnemen aan culturele activiteiten. Het project Poëzie ter Plekke is het laatste project dat bekostigd is uit het programma Cultuurparticipatie. In bijgaande map met DVD is terug te zien welke projecten er zijn geweest.

Poëzie op internet
Via internet kunnen de mensen naar die gedichten luisteren en kijken. Van elk gedicht is een korte film gemaakt waarin Marieke teksten voordraagt op de locaties, waarop de gedichten betrekking hebben. Zij wordt in de films begeleid door de bassist Nick McGuire. Jan Wind uit Dordrecht regisseerde en produceerde de internetfilms, die anderhalf tot drie minuten duren.

Toegankelijk
Om zoveel mogelijk inwoners te attenderen op gedichten over onderwerpen dichtbij huis, zijn stickers en kaarten gemaakt, die worden verspreid, bijvoorbeeld via horeca-bedrijven, gemeentehuizen en VVV-kantoren. Op de stickers en kaarten staat een QR-code die via de smartphone rechtstreeks naar het gedicht op internet leidt. Ook via links op websites kunnen mensen de filmpjes bekijken.

Aan het einde van de presentatie overhandigden Ad Cardon en Marieke van Leeuwen de eerste set stickers en kaarten aan Hans Laheij, directeur van Landvast.

Foto: Joop Aret

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.