Anja van der Starre vraagt aandacht voor 70 jaar Merwederazzia

27 februari 2014
Anja van der Starre vraagt aandacht voor 70 jaar Merwederazzia

DORDRECHT / SLIEDRECHT - Anja van der Starre uit Dordrecht vraagt aandacht voor de herdenking van de Merwedegijzeling, bekend en berucht in Sliedrecht, Alblasserwaard en Dordrecht.

Op 16 mei zal er een plechtigheid in Sliedrecht zijn om wat 70 jaar geleden in gang werd gezet te herdenking.

De herinneringen aan die gijzelactie van de bezetters zit bij velen nog in de herinnering.

Het bericht over de herdenking:

"Op 16 mei aanstaande is het 70 jaar geleden dat de Merwederazzia in Sliedrecht en omstreken plaatsvond. Een razzia als represaille, waarbij honderden jonge mannen als gijzelaar werden opgepakt en werden afgevoerd. In eerste instantie naar Kamp Amersfoort; zes weken later gingen veel mannen daarvandaan verder op transport naar kampen in Duitsland.  

Zoals de meesten van jullie weten zet ik mij sinds december 2005 in om de geschiedenis van de Merwedegijzelaars niet in het vergeetboek te laten geraken. Dit heeft de afgelopen jaren geresulteerd in een website (www.merwedegijzelaars.nl), een tentoonstelling in het Sliedrechts Museum en een boekje (in 2010 uitgebracht in opdracht van de Historische Vereniging Hardinxveld-Giessendam). Daarnaast brachten we in maart 2010 met een delegatie familieleden van Merwedegijzelaars (er waren ook nog twee ex-gijzelaars bij) een bezoek aan Kamp Amersfoort. 

Andere initiatieven kwamen van Gert Romijn, zoon van Merwedegijzelaar Gerrit Romijn en de historische vereniging Werkendam en de Werken. Gert presenteerde in 2010 een dvd van circa 75 minuten over de Merwedegijzelaars. De historische vereniging van Werkendam en De Werken organiseerde een tentoonstelling over de Brabantse Merwedegijzelaars en in 2011 kwam er over hen een apart boekje uit.

Door de jaren heen ben ik met veel mensen in contact gekomen die op wat voor manier dan ook een relatie met de razzia hebben. In die contacten werd wel duidelijk, dat deze heftige gebeurtenis in vele gezinnen een grote rol heeft gespeeld. Familieleden die niet terugkeerden, overlevenden die lichamelijk en/of geestelijk beschadigd waren en helaas weinig tot geen ruimte en aandacht om te leren omgaan met de opgedane trauma´s. Ook nu - na 70 jaar - wordt die pijn nog gevoeld.

Eind vorig jaar heb ik daarom bij de gemeente Sliedrecht aangeklopt om te kijken of er in samenwerking met het 4 en 5 mei Comité een speciale herdenking georganiseerd kan worden voor ex-gijzelaars, hun familieleden en overige belangstellenden. Hierop is onlangs positief gereageerd door het 4 en 5 mei Comité!

Graag maak ik u nu daarom vast attent op de herdenkingsbijeenkomst voor de Merwedegijzelaars die op vrijdagmiddag 16 mei 2014 plaats zal vinden in Overslydrecht aan de Scheldelaan in Sliedrecht. Burgemeester Van Hemmen heeft inmiddels toegezegd deze middag aanwezig te zullen zijn. Meer informatie over het programma en het exacte tijdstip volgen zo spoedig mogelijk. Zit u op Facebook, dan kunt u ook de pagina van de Merwedegijzelaars 'liken', dan bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws: https://www.facebook.com/pages/Merwedegijzelaars/1439301839636654

Ik hoop van harte u op 16 mei te mogen begroeten!"

Anja van der Starre

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.