Veel kamerverhuurders houden zich niet aan regels

05 maart 2014
Veel kamerverhuurders houden zich niet aan regels

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht blijft doorgaan met de intensieve controles op kamerverhuur. In 2013 hebben inspecteurs van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid ruim 400 panden bezocht. Daarbij kwamen ruim 80 overtredingen aan het licht. Opvallend is dat een derde van de verhuurders zich niet aan de regels houdt, vooral op het gebied van veiligheid. In verreweg de meeste gevallen is de aankondiging van een dwangsom voldoende om dit te veranderen.

Bij de inspecties komen regelmatig ook andere misstanden aan het licht, zoals een uitbuiting, hennepteelt of fraude. Zo leidde een melding van de inspectie huisvesting in Dordrecht tot een grote boete voor een bedrijf wegens overtreding van de wet arbeid vreemdelingen. De inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft Dordrecht bedankt voor de waardevolle melding.

Leefbaarheid
In 2010 riep de gemeente Dordrecht een taskforce huisvesting arbeidsmigranten in het leven. Die richtte zich op twee doelen: ten eerste het verzorgen van voldoende geschikte huisvesting voor arbeidsmigranten (vooral Polen en andere Oost-Europeanen). Het tweede doel was de aanpak van illegale, gevaarlijke en overlastgevende situaties, om daarmee ook de leefbaarheid in de wijken te verbeteren. In 2012 is de taskforce gestopt, maar de afgesproken aanpak gaat door, vooral in de vorm van inspecties.

Spanjaarden
In 2013 is het aantal arbeidsmigranten die zich in Dordrecht hebben  ingeschreven met  265 gestegen. Na de Polen vormen de Spanjaarden de grootste groep. Overigens is bekend dat veel arbeidsmigranten zich niet officieel inschrijven. De vraag naar huisvesting kan goed worden opgevangen, onder meer door de woningcorporaties. De corporaties verhuren woningen, die op termijn gesloopt zullen worden, tijdelijk aan werkgevers voor de huisvesting van hun werknemers.

Samenvoegen
Om de leefbaarheid te verbeteren wil het college het aantal kamerverhuurpanden per straat in de hele stad te beperken tot 2 procent. Dat maximum geldt nu al in de wijken rond het centrum, daarbuiten is het tot nu toe 5 procent. Verder past het college een aantal bepalingen in de huisvestingsverordening aan. Zo hoeven huiseigenaren die twee woningen samenvoegen voortaan geen compensatie van € 5000 meer te betalen. Voor het omzetten van een zelfstandige woning naar een kamerverhuurpand  blijft deze vergoedingsplicht wel bestaan.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.