Godfried J. Holber (2): Columnist Kronkelaar vindt Kieskompas één pot nat

10 februari 2010

DORDRECHT - (Door de Dordtse waarnemer Godfried J. Holber 2): Columnist Kronkelaar kraakt deze week in Dordt Centraal Kieskompas.nl. Hij blijkt alle partijen te kunnen stemmen, na de stemwijzer te hebben ingevuld.

Volgens Kronkelaar maakt de Stemwijzer voor Dordtse politieke begrippen duidelijk dat alles één pot nat is. Dat zou aan de andere kant jammer zijn. Voor een columnist als Kronkelaar zijn er dan minder aanleidingen om de politiek te volgen in Dordrecht. 

Als weekblad Dordt  centraal in de bus valt, spellen zijn fans hem en zeggen politici die er slechter van afkomen hem niet te lezen, maar die weten wel dat zij worden genoemd. Kronkelaar  noemt zich een stuurman aan de wal, maar het lijkt er vaak op dat de goede man gewoon mee vaart in het politieke spel. De schrijver vindt de verkiezingstijd best leuk, zo meldt hij in zijn laatste zin vandaag. Als dat nagalmt, dan is het oppassen geblazen bij Kronkelaar.

De columnist neemt meestal ruim de gelegenheid en de tijd om de dames en heren een spiegel voor de houden. Vorige week onthulde Kronkelaar niet op Beter voor Dordt te gaan stemmen en helemaal niet op kandidaat-raadslid Jens van der Vorm van die partij.  Van der Vorm zit daar niet mee, want zijn helft in Dordrecht heeft geen vertrouwen in de bestaande politieke partijen. Zo wilde hij doen geloven op een debatavond van de PvdA met wethouder Jan Lagendijk aan zijn zijde.  In de Jens-visie levert vijftig procent  toch een meerderheid in zetels op in de gemeenteraad.  De vraag is dan wel: Waar plaats je de helft van de Dordtenaren, die niet gaan stemmen en helemaal niet met hun hoofd bij de raadsverkiezingen zijn?
Kronkelaar hoort er niet bij, want mogelijk is hij de eerste en enige Dordtenaar die alle verkiezingsprogramma's een weekeinde lang heeft bestudeerd. Daarna deed hij een test op internet bij kieskompas door dertig stellingen beantwoorden. Dat bleek geen kompas voor hem te zijn.
CDA en Christenunie/SGP bleken de favorieten partijen voor Kronkelaar tezijn, alhoewel de columnist zich niet-Christen noemt.
Kronkelaar zegt ook net zo verrast te zijn geweest als de markante campagneleider van de VVD, die ook niet via kieskompas bij zijn club uitkwam. Alles kostte ook tienduizend euro. De stellingen die niet de uitkomst geven, die de mensen blijkbaar wensen, hebben één voordeel: Beter voor Dordt en VVD hebben weer iets om stelling tegen te nemen.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.