Sleeking: ,,Goede suggestie betaald parkeren in avonduren Dordrecht niet meer tot tien uur"

05 maart 2014
Sleeking: ,,Goede suggestie betaald parkeren in avonduren Dordrecht niet meer tot tien uur"

DORDRECHT –  Het betaald parkeren in de binnenstad van Dordrecht – nu tot 22 uur – wordt wellicht teruggebracht tot een vroeger tijdstip op de avond. Mensen kunnen dan zonder te moeten betalen familie ontvangen en andere activiteiten hebben. Wethouder en lijsttrekker van Beter voor Dordt (BVD), Piet Sleeking, noemde dit een ,,goede suggestie”.

Hij wil er wel over praten, zo liet de wethouder blijken tijdens een debat van en voor ondernemers nadat hem signalen over dit punt hadden bereikt. Sleeking noemde geen concreet tijdstip voor het nieuwe sluitingstijdstip voor het betaald parkeren in de avonduren. In het verleden zijn ook wel tijdstippen genoemd zoals zes uur, zeven uur of acht uur in de avond. In plaats van door te gaan zoals nu tot tien uur met betaald parkeren in de binnenstad.

De Dordtse Ondernemers Vereniging (DOV) organiseerde traditie getrouw het debat in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Deze staan genoteerd voor woensdag 19 maart.

Negen van de tien partijen waarop kan worden gestemd waren aanwezig. Alleen WEK Dordrecht was niet aanwezig.

Journalist Kees Thies trad als debatleider op aan de hand van een aantal stellingen. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat er een meerderheid komt in de nieuwe gemeenteraad, die op 27 maart wordt geïnstalleerd door burgemeester Arno Brok, voor winkelen op zondag. Ondernemers mogen dan zelf in de toekomst uitmaken of zij van deze ruimte gebruik willen maken.

Op dinsdag 8 april zal er een voorstel van de VVD fractie worden besproken op een commissievergadering in het Stadskantoor dat daarna zes weken ter visie legt voor de stad. CDA, ChristenUnie/SGP en SP zijn niet enthousiast om alle ruimte aan ondernemers te geven om zelf te bepalen of zij op zondag hun winkels willen open gooien of niet. De SP vindt de zeventien winkelzondagen genoeg. Het CDA zegt ook met Zwijndrecht en Papendrecht te willen praten en ChristenUnie/SGP vindt de dag juist een gelegenheid om ook andere dingen te doen.

Volgens de voorzitter van de DOV, Anneke Maagdenberg, is de meerderheid van haar leden ervoor dat zij zelf kunnen bepalen of er op zondag in Dordrecht 52 keer per jaar kan worden gewinkeld en of zij daarvan gebruik willen maken. Een DOV lid met een supermarkt had haar al laten weten op zondag beslist dicht te blijven, gelet op de mening van klanten uit kerkelijke hoek. Kees van der Poel van AH super in Wielwijk ziet liever zo snel mogelijk de winkels open gaan alle zondagen per jaar.

BVD voorman Piet Sleeking zag er ook een promotie in voor Dordrecht als centrumgemeente. Hij dacht aan winkeltijden op zondag van 12 tot 6 uur. Op landelijk niveau hebben Groen Links en D66 zich voor winkelen op zondag sterk gemaakt en ook de PvdA Dordrecht is voor een regeling, die de verantwoordelijkheid bij de ondernemers legt.

De verwachting is dat na de zomer het winkelen op zondag vrij gegeven zou worden als alle gemeentelijke procedures doorlopen zijn.

Fietsers

De binnenstad van Dordrecht zou volgens Groen Links, D66 en Christen Unie/SGP beter bereikbaar moeten worden voor fietsers en openbaar vervoer, zodat er niet meer parkeerplaatsen nodig zijn. VVD wethouder en lijsttrekker Jasper Mos zag wel iets in meer ruimte voor de auto’s door sommige opstakels, zogeheten pollers, omlaag te zetten. Pieet Sleeking zei blij te zijn met een auto luwen binnenstad ook voor de leefbaarheid van de bewoners, alhoewel hij best willen praten over een verfijning van het huidige systeem.

De parkeergarages, die Dordrecht al heeft, komen volgens Sleeking uit vroegere PvdA programma’s. Erik Meijer, die vanuit de zaal als PvdA kandidaat sprak, hield nu een pleidooi voor ruimte voor het fietsverkeer.

CDA wethouder Bert van den Burgt vond dat Dordtse en regionale ondernemers meer kans hebben om aanbestedingen binnen te halen. Hij zei dat vijftig procent regionaal wordt aanbesteed. Sociaal ondernemerschap wordt volgens hem ook extra beloond. De zaal kon daarmee in meerderheid leven, want locale aanbestedingen mogen geen vriendjespolitiek worden.

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.