Wellantcollege Mavo Stek wint VMBO Debattoernooi 2014

08 maart 2014
Wellantcollege Mavo Stek wint VMBO Debattoernooi 2014

DORDRECHT - Op vrijdag 7 maart gingen in Almere 34 vmbo-klassen de verbale strijd met elkaar aan tijdens het VMBO Debattoernooi 2014. Na een zinderende finale tegen het Haarlemmermeerlyceum uit Hoofddorp bleek het Wellantcollege Mavo Stek uit Dordrecht de beste sprekers in huis te hebben. De teams debatteerden o.a. over het Nederlandse asielbeleid en gehoorbeschadiging onder jongeren. Het debattoernooi werd voor het zevende jaar op rij georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut, met steun van SNS REAAL Fonds, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationale Hoorstichting.

Stellingen
Het landelijke VMBO Debattoernooi is de grootste scholierencompetitie binnen het vmbo. Tijdens drie debatrondes werd bepaald welke twee teams in het finaledebat stonden. De deelnemers debatteerden dit jaar over de volgende stellingen:

- Zeer harde muziek bij uitgaansgelegenheden moet verboden worden.
- Professionele voetbalclubs moeten voortaan de politie-inzet rondom wedstrijden geheel zelf betalen.
- Asielopvang in Nederland moet altijd sober zijn.
- Beroemde artiesten die de wet overtreden moeten 5 jaar lang geen 'awards' meer krijgen.

Zij konden drie van de vier stellingen vooraf voorbereiden, maar wisten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moesten zijn. De vierde stelling was een improvisatiestelling, welke pas vlak voor het debat bekend werd gemaakt.

Debatvorm
De deelnemers debatteren in teams van vijf, waarvan er een de aanvoerder is. In de opzetfase houden de aanvoerders van de voor- en tegenstanders een speech van twee minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Daarna volgt een reactiefase van zes minuten waarin alle vijf de debaters van beide teams meedoen en er geen vaste spreektijden zijn. In de conclusiefase houden de aanvoerders een slotspeech van een minuut. Wanneer beide teams hun afsluitende speech gehouden hebben, bepaalt de jury de winnaar van het debat op basis van argumentatie, presentatie en teamwork.

In 2013 won het Wellantcollege Mavo Stek ook al VMBO Debattoernooi, zodat zij dit jaar met succes hun titel hadden verdedigd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.