Expositie in Dordrecht: ,,Dichter bij de kunstkoning kunt u niet komen"

04 maart 2014
Expositie in Dordrecht: ,,Dichter bij de kunstkoning kunt u niet komen"

DORDRECHT - De Koning was in de stad en dat was zeker bijzonder. Dordrecht toont dat 4 maart: Vanaf het station loopt er een lint van rood wit blauw de stad in. Aan lantaarnpalen hangen de wimpels. Bij het hof is de driekleur in top. Ook vanaf het water en vanuit de waterbus ziet een ieder: Willem II Kunstkoning is in de stad.

Tekst: Frank van Dijk

Foto: Rudi Giskes

Rond het Dordrechts Museum, het Hof en de Augustijnenkerk wijzen eerst alleen de wimpels op iets bijzonders, maar langzamerhand komen er meer mensen in zicht. Er valt een zekere nervosíteit te bespeuren: de Koning komt langs.

De Augustijnenkerk, waar de opening is, loopt langzaam vol. De mensen gaan zitten. De commissaris van de Koning is er, uiteraard de burgemeester en het Dordtse college van B&W, gemeenteraadsleden, kunstliefhebbers, donateurs en sponsors. Ook zijn er gasten uit de musea die de collectie hielpen samenstellen, onder andere uit Sint Petersburg.

Het gebeurt niet elke dag dat de Koning een bezoek brengt aan de oudste stad van Holland, Kunstkoning Willem II bezocht de stad twee keer. In 1830 was de latere koning Willem II in Dordrecht. Hij bezocht toen de Bonifatiuskerk en de schouwburg en inspecteerde de schutterij.

 

Romanticus

Muzikaal begint de bijeenkomst in de kerk met muziek van Bach. Een van de uitvoerende musici is, Cor Ardesch, stadsorganist.

Iedereen staat als Koning Wilem-Alexander rond drie uur binnenkomt. Peter Schoon, directeur van het Dordrechts museum, heet hem welkom en geeft een korte historische schets van de kunstcollectie.

"Willem II was een kleurrijke koning, held van Waterloo, geliefd bij het volk. Typisch een 19e eeuwse verzamelaar en romanticus. Een verzameling van unieke schilderijen en, misschien nog wel specialer, de tekeningen.", zo vertelt Schoon.

De Gotische zaal in zijn paleis was vanaf 1842 open voor het publiek. In 1842 opende het Dordts museum ook zijn deuren.

De verzameling heeft maar kort bestaan. Na de plotselinge dood van koning Willem II in 1849 werd de collectie geveild. De Nederlandse overheid liet het afweten. De collectie ging verloren. Vandaag is een belangrijk deel van de collectie voor het eerst weer bijeen. Ruim 60 schilderijen en tekeningen. Het is de grootste tentoonstelling die ooit in het Museum is gehouden. Velen en vele partijen wilden het steunen. Veel fondsen hebben bijgedragen.

Schoon dankt nog het college en de raad van Dordrecht voor de uitbreiding van het museum. Zonder die steun was deze tentoonstelling niet mogelijk geweest. De directeur van het museum bedankt de majesteit ook voor de cruciale medewerking van het koninklijk huis bij het bijeenbrengen van deze collectie.  

  

Foto's: Frank van Dijk

 

Dichter bij Willem II kunt u niet komen

Jeroen van Zanten, de biograaf van Koning Willem II vertelt over de kunstzin van Willem. Eind 1823 had hij al een collectie van 49 topstukken opgebouwd. Voor Willem vormde het geen statussymbool. Hij had een persoonlijke band met kunst. Iedere dag deed hij een ronde langs zijn verzameling.

Een biograaf heeft enkel woorden om een beeld te schetsen van het leven van een persoon. De samenstellers van de tentoonstelling hebben geen woorden nodig. "Dichterbij Willem II kunt u niet komen." Voor Willem II vormde de verzameling een romantisch beeld van zijn jeugd.

De tentoonstelling wordt geopend door de catalogus van de tentoonstelling aan Zijne Majesteit koning Willem-Alexander te overhandigen. Een wandeling naar het museum en een rondleiding volgen. Onderweg schudt de Koning van nu spontaan handen. Na een rondgang door het museum van circa 45 minuten wordt de achter achter achter kleinzoon van de kunstkoning uitgezwaaid.

Morgen vanaf 10 uur kan het publiek de expositie gaan zien.

Hieronder enkele topstukken uit de collectie (Foto's: Dordrechts Museum)

 

Het Dordrechts Museum op Twitter:

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.