PvdA Dordrecht bezint zich op grote verkiezingsnederlaag

26 maart 2010
PvdA Dordrecht bezint zich op grote verkiezingsnederlaag

DORDRECHT -De Dordtse PvdA bezint zich diepgaand op het verlies van de helft van het aantal zetels in de gemeenteraad. De partij zou, volgens de landelijke lijn, van twaalf naar acht zetels hebben kunnen terug vallen. Dordrecht deed het nog slechter en verloor op lokale thema's twee zetels meer.

Deze waarneming deelden lijsttrekker  en wethouder Jan Lagendijk en het bestuur met de leden van de PvdA op een druk bezochte ledenvergadering van de PvdA. Alom was  het idee dat de PvdA wel altijd bereid is om in het college van burgemeester en wethouders  bestuurlijke verantwoording te dragen, maar dat de partij zich gaat opmaken voor een oppositierol.

Beter voor Dordt, VVD en CDA praten nu verder over de vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders, dat op 27 april zal worden gekozen.

De PvdA is nog steeds de tweede partij van de stad, waarop zevenduizend mensen hebben gestemd, zo hield Lagendijk de leden voor. Hij gaf aan dat er verschillende mogelijkheden zijn om het vertrouwen met de kiezers weer gaan te herstellen. ,,We moeten brutaler, scherper een profiel gaan neer zetten maar niet vervreemden van het gegeven dat we vanaf 2014 weer bestuuirlijke verantwoording willen gaan dragen", aldus Lagendijk. Hij zal op dinsdag 27 april als fractievoorzitter gaan optreden van de PvdA.

De PvdA stak ook de hand in eigen boezem met opmerkingen vanuit de zaal, dat er een beeld is ontstaan dat de sociaal-democraten in de stad toch als een bestuurlijke partij over komen, weinig eigen thema's aan de kiezers kwijt konden en onvoldoende hebben gereageerd op de tijdelijke afwijzing van bouwen in de Zuidpolder.

Lagendijk deelde mee, dat ook de ondersteuning van de gemeenteraad, de griffie, een onderzoek zal starten naar de verkiezingsuitslag. Volgens de PvdA is  er een ontwikkeling dat mensen minder vanuit idealen kiezen, maar meer als consument naar de programma's van de politieke partijen hebben gekeken. Gisteravond werd met nadruk gesteld dat de PvdA in reactie daarop lokaal onvoldoende herkenbaar is geweest. Beter voor Dordt had met kandidaten uit alle richtingen, Jens van der Vorm eens lijsttrekker van de LPF voor Europa en Harry Wagemaker eens SP, hadden een breed kiezierspubliek aangetrokken. ,,Ik heb tot enkele weken na de verkiezingen ook nog gedacht dat BVD zowel voordelen zag in samenwerking met VVD en CDA en met de PvdA. Beter voor Dordt heeft een heel slimme campagne gevoerd en het ongenoegen op een eigen manier vertaald,"" aldus Lagendijk. Hij was benieuwd hoe de grote BVD fractie, met vijftien volksvertegenwoordigers, een eenheid blijft. ,,Ik kan me nog herinneren dat toen de PvdA zou groot was, dat discussies hoog opliepen in het politiek fractie. Soms werd het wel stil, als iemand een bepaald geluid maakte."  Dat geluid hoorde toen toe bij de wethouder en politiek leider Piet Janse, die tussen 1974 en 1994 de locale politiek domineerde.

Janse behoorde tot de school van machtspolitici. Hij zat gisteravond op de eerste rij bij de ledenvergadering en oogste een eerste applaus na een lange analyse. Volgens Janse heeft hij er geen behoefte aan om binnen de PvdA na de ongekende verkiezingsnederlaag te  gaan zwarte pieten. ,,We hebben als PvdA niet voldoende geluisterd naar de stad en de inwoners. Als partij moeten we nog meer in gesprek gaan met de stad. Ik herinner me nog, dat we veel contact hebben gehad met actievoerders vroegver die tegen de uitbreiding waren van de energiecentrale Merwedehaven. Toen dat uiteindelijk niet doorging, zijn we samen wat gaan drinken in 't Bevertje. Dat contact kan dus ook", aldus de herinnering van Piet Janse aan zijn bestuurlijke tijd.

Dat BVD de PvdA in de wachtkamer heeft gezet, komt bij de oud-wethouder niet als een verrassing over.

,,Ik ben niet verrast dat we buitenspel zijn gezet. door Beter voor Dordt (BVD). Die jongen van Jens van der Vorm, die gemeenteraadslid is geworden, heeft in 1974 de door de PvdA op het dak van het Stadskantoor geplaatste rode vlag weggehaald. Dat is die jongen niet vergeten. Lijsttrekker van BVD Piet Sleeking is altijd een verklaard tegenstander van de Partij van de Arbeid geweest.

Daarna klonk applaus voor Piet Janse en werd ook een motie van treurnis over de gang van zaken ingetrokken door Bart Bouman. De PvdA gaat verder nadenken over de nieuwe rol van grootste oppositiepartij in de stad. Jan Lagendijk deed als toekomstig oppositieleider alvast een beroep op de leden te gaan meedenken en gaan meedoen. Oud-gemeenteraadslid Jan Vogelaar vatte dat kort samen. ,,We beginnen er nu mee en niet een jaar voor de verkiezingen van 2014. Ik zal erop letten dat wie zich dan kandidaat stelt, nu al voor de partij actief is geworden."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.