Praten over historische mijlpalen op weg naar Dordrecht in 2020

26 november 2012

UP DATE

DORDRECHT - Zestig mensen hebben zich al opgegeven voor de historische aftrap van het vooruit denken tot 2020! De wethouder Mos en Sleeking geven een presentatie van de visie van de gemeente vanaf half acht op donderdag 6 december. Daarna is het woord aan de stad.

DORDRECHT -   Dordt gaat vooruit denken tot 2020. Daarbij gaat het om toekomstige historische mogelijkheden voor de stad. De stip aan de horizon is 2020. Dan beschikt de stad over achthonderd jaar stadsrechten. De voorzitter van de vereniging Dordrechts Museum, Geesken Bloemendal – ter Horst en de voorzitter van het Platform Stedelijke herdenking, Hans Berrevoets nodigen mensen uit voor een brede informatiebijeenkomst op donderdag 6 december.  Zij traden voorlopig, in overleg met sleutelfiguren van de gemeente, als aanjagers op. Het Dordrechts Museum stelt ruimte beschikbaar voor de eerste bijeenkomst. De vereniging Oud Dordrecht en de Stichting Historisch Platform zijn ook betrokken bij de komende bijeenkomst.

 

Het centrale thema is: Hoe is het mogelijkheid om de komende jaren in Dordrecht belangrijke historisch momenten te vieren?. De wethouders Jasper Mos (VVD) en Piet Sleeking (Beter voor Dordt) nemen op 6 december een deel van de presentatie voor hun rekening. De gemeente heeft al ruimte gemaakt voor de toekomst van het verleden via het zogeheten project Levendige binnenstad.

 

Geesken Bloemendal en Hans Berrevoets schrijven aan belangstellenden: ,,Onze stad heeft een traditie op het gebied van evenementen, festivals en historische activiteiten. In Dordrecht wordt een verhaal geschreven over verleden, heden en toekomst. Veel verenigingen en stichtingen houden zich hier mee bezig, het bedrijfsleven zet er op in, onderwijs schoolt de jeugd.  Laten we activiteiten gaan bundelen in de stad. Achterliggende idee is daarbij om belangrijke elementen van vroeger te verbinden met mogelijke activiteiten voor de komende jaren.  Bewoners, professionals en gasten van de stad zijn daarbij meer dan welkom.””  

 

Tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden (2014) en 400 jaar Dordtse Synode (2018-2019) worden er 6 december extra uitgelicht. De beslissing van 1618-1619 om een Bijbel in het Nederlands van toen te vertalen, legde ook de basis van de taal.  Op 6 mei 1619 werden in het openbaar in de Grote Kerk ook voor de eerste keer de Dordtse leerregels voorgelezen, die toen in de republiek hoogst actueel waren.

Dordrecht was ook een vanzelfsprekende vergaderstad door de status van 19 juli 1572, toen de wieg van de Nederlandse onafhankelijk in het Hof van Dordrecht stond.

Dordrecht is op kerkelijk gebied in het land ook al de hoofdstad in 2017 bij alle activiteiten rond REFO 500. Maarten Luthers begon als reformator in 1517 en daarom er vanaf 2014 een speicale trein vanuit Duitsland naar Dordrecht als eindhalte toe. Wie belangstelling heeft, kan zich aanmelden:

Mail naar: mijlpalendordrecht@gmail.com

Bijlage: Plannen en mijlpalen

 

Wat willen we?

 

Belangrijke historische momenten vieren met bewoners en bezoekers.

Huidige bewoners van Dordrecht binden aan en boeien door de geschiedenis en toekomst van de stad. Jong en oud, vrijwilligers en professionals leveren een bijdrage en doen mee.

Naar buiten Dordrecht promoten op diverse aandachtsgebieden die stedelijk, landelijk of internationaal van belang zijn.

Elke vereniging, stichting, onderneming, onderwijsinstelling, organisatie of individu die mee wil doen, is van harte welkom.

 

Hoe denken we dit te doen?

 

We nodigen u uit om op basis van kennis, bekwaamheid, creativiteit en betrokkenheid een bijdrage aan één van de thema’s te leveren. We hopen dat u het genoegen dat u in uw eigen organisatie aan een thema beleeft, wilt verbinden en delen met anderen.

Samen weten we zoveel meer.

Samenwerking burgerij, bedrijfsleven en stadsbestuurders is vanaf het begin uitgangspunt en biedt veel kansen. Daarom ook een algemene startavond in De Zaal van het Dordrechts Museum.

We gaan proberen een kader te scheppen.

 

Er zijn voorlopig een aantal mijlpalen genoemd:

 

200 jaar Koninkrijk.

In de jaren 2013-2015 bestaat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar, en dat gaan we ook in Dordrecht vieren. We grijpen de viering aan om stil te staan bij ons gezamenlijke verleden, heden en onze toekomst. Een stedelijke werkgroep is al bezig met de grote lijn.

Het Dordrechts Museum bereidt een grote tentoonstelling, Willem II, Verzamelaarvoor.

Komende jaren staan ons ook een paar stedelijke feesten te wachten. Denk daarbij aan de opening  van het Hofcomplex, het Onderwijsmuseum, Kunstmin en…………………..

 

400 jaar Synode

In de jaren 2017 – 2018 staan de Reformatie en 400 jaar Synode centraal.

Het Calvijn jaar heeft laten zien dat de historisch, staatkundige en religieuze rol van Dordrecht niet

moet worden onderschat. De stad onderzoekt mogelijkheden met het Rijksmuseum Amsterdam en museum Catharijneconvent Utrecht, maar wat zijn er in Dordrecht goede kansen vanuit diverse organisaties actief mee te doen.

 

400 jaar Aelbert Cuyp en acht eeuwen stadsrechten

2020 is nog heel ver weg, misschien moeten we deze thema’s langzamerhand in de gedachtevorming wel een plaats geven en voorlopig als jaartal vastleggen. Ervaringen die we op doen met twee eerste genoemde perioden kunnen bouwstenen leveren voor dit bijzondere jaar.

 

Tenslotte

 

Centraal zullen per thema een of meerdere activiteiten ontwikkeld worden. Maar dat is niet genoeg.

We roepen verenigingen, stichtingen, wijken en samenwerkingsverbanden om zelf activiteiten – klein of groot – met elkaar te organiseren.

We gaan hiervoor platforms in leven roepen die samenwerken.

Stappen zetten om de stad op diverse terreinen nog beter op orde te hebben waarbij cultuur/erfgoed, onderwijs/welzijn, sport, economie en infrastructuur in samenhang hun kracht laten zien.

Het kunnen kleine dingen zijn, het kunnen grote zaken worden. We streven naar een gevarieerd programma met activiteiten door het de hele stad, dat brede groepen bereikt en aanspreekt

 

 

 

 

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.