Drie Dordtse 'mijlpalen' nader belicht

11 maart 2014 door Hennie van der Zouw
Drie Dordtse 'mijlpalen' nader belicht

DORDRECHT -  Geesken Bloemendal - ter Horst, de voorzitter van de 'Vereniging Dordrechts Museum' stelt: "Hoe gaat het met de mijlpalen op weg naar 2020, is een vraag die regelmatig gesteld wordt. Horen we nog eens weer wat, komt er nog een bijeenkomst? Het antwoord is: het gaat goed, velen zijn actief rond de eerste mijlpaal en voorzichtig worden er stapjes gezet naar de volgende". Hieronder bespreekt mevrouw Bloemendal - ter Horst drie komende mijlpalen. 

1: 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden (2014)

De aanvang: "We begonnen eind 2013 met de historische slag om Dordrecht -  de beschieting vanuit Papendrecht en lezingen in het Patriciershuis door de onderzoeksgroep rond gebeurtenissen in 1813".

Frederik Graaf van Hogendorp vertelde in januari over de rol en betekenis van zijn voorvader in de begin periode van ons Koninkrijk, de muntslag van ons koninkrijk werd besproken, het Koninkrijks bier onthuld tijdens harpklanken. Vereniging Dordrechts Museum organiseert bijna maandelijks, samen met anderen een activiteit gerelateerd aan het thema.

Ook vanuit kunst en cultuur zijn er veel verbindingen met 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden.

Op 11 basisscholen en een middelbare school ging men aan de slag met het lespakket van pro Demos; in het najaar wordt dit pakket gebruikt als basis voor een quiz voor 60 plussers.

Marieke van Leeuwen ging langs scholen om materiaal te verzamelen voor het Dordtse koninkrijkslied. De tekst is klaar, de componist vanuit Zangmakers actief. Begin april slaan de participerende scholen aan het zingen. 28 juni is de stedelijke presentatie in de museumtuin.

De verkiezing van de beste sportvrouw, - man of -ploeg stond in het teken van 200 jaar K.d.N.

Wat is er een mooie film gemaakt samen met het archief over de betekenis en ontwikkeling van sport in deze periode/stad. De winnaars van de 200 woorden wedstrijd rond het Koningsdrama werden bekend gemaakt. Hun verhaal wordt nu in muziek, toneel of film gezet en tijdens de Boekenmarkt op 6 juli op een locatie in en rond de Movies gespeeld.

Dordtissimo had een scratch-uitvoering van 'Die Schöpfung' van Haydn. De keuze voor dit meesterwerk was ingegeven door de samenloop met de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. 500 betrokkenen zongen en luisterden.

Er was een concert in een goed gevulde Wilhelminakerk door het Operakoor Dordrecht met solisten en orkest met als thema: Koningschap door de eeuwen heen, met werken van Vincenzo Bellini vanuit de opera Norma.

Een week geleden werd door Koning Willem- Alexander de tentoonstelling Willem II – Kunstkoning geopend. In de eerste week kwamen er al vele duizenden bezoekers, gedurende de hele periode komen er veel activiteiten. Zie www.WII-kunstkoning.nl.

Activiteiten ontwikkeling:

- Voorstraat – Noord wordt de komende maand door studenten van het Da Vinci College historisch versierd. Straat en etalages worden koninklijk. 

- De laatste lezingen in het Patriciershuis zijn eind maart en half april.

- Wilt u met VDM deelnemen op 22 april aan een speciaal Willem II diner, kijk op de website www.verenigingdordrechtsmuseum.nl en meldt u aan.

- De opera Boris Godoenov van Moessorgski komt er aan. 

Tilburg, ook een stad met veel banden met Willem II, krijgt een honderdtal Dordtenaren op bezoek en in mei gaan er 42 mensen naar Sint Petersburg, op zoek naar deze Willem II.

‘Oh Dordt, ouwe stad an de riviere, azzik nie binne jou mure was gebore, haddikkie nooit zo goed lere kenne, hamme vader me in de wieg magge smore...’ Muziekgroep Dichterbij en de Vrienden van de Grote Kerk nodigt alle inwoners en belangstellenden uit voor een concert op zaterdagmiddag 14 mei 2014 rondom de Grote Kerk van Dordrecht. Binnenkort hoort en leest u hier meer over.

Internationale relaties.
- Zo legt Intermezzo op dit momoment verbindingen met de overzeese gebieden voor de modeshow.
- Orchest Vereeniging Dordrecht en Synfonia Königswinter geven 26 april een gezamenlijk concert in Dordrecht ter gelegenheid van de herdenking van - 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Zij spelen o.a een variatie op het nationaal gecomponeerde muziekstuk.
- Het museum 1940-1945 is druk bezig met haar relaties in Londen om de tentoonstelling ‘Wilhelmina in oorlogstijd’ voor te bereiden.

Jongeren
100 leerlingen van  het Insula College gaan met Stichting wolken en Short 4 Dordt filmpjes en foto’s maken rond het thema ‘eenheid in verbondenheid, één van de verworvenheden van het koninkrijk.
Het Drechtsteden Jeugdorkest  oefent voor het tuinconcert op 28 juni de muziek uit de tijd, maar ook het nationaal geschreven muziek stuk. Het Dordtse koninkwijklied wordt gezongen door de leerlingen van de basisscholen. VDM, Museum, To Be en Da Vinci werken samen.

Na de zomer staan er nog diverse activiteiten in de steigers. 

2:  De tweede mijlpaal: 400 jaar Dordtse Synode (2018)

Heel voorzichtig beginnen een aantal verkenningen. De stad denkt aan twee componenten: de religieuze en de cultureel / economisch/maatschappelijke. Dordrechts Museum (de gehele organisatie) zal hierin zeer betekenisvol zijn. Het Reformatorisch Instituut Dordrecht en de samenwerkende kerken hadden een brainstorm moment. Zij gaan met name denken over de betekenis van de Synode voor kerk en geloof.
VOD organiseerde onlangs een avond voor haar leden over de emotionele betekenis vande Synode. De verworvenheden van de eerste mijlpaal zullen een bouwsteen kunnen zijn voor de volgende.

3: De derde mijlpaal: 800 jaar stad Dordrecht (2020)

Van vele kanten wordt het thema benoemd, gewogen en afgetast. Gedachtevorming vindt plaats, (wetenschappelijk)onderzoek is nodig/gewenst en betrokken mensen worden gezocht. Er is een vraag neergelegd bij de Dordtse Academie. Zij hebben laten weten dat onze suggestie voor een publicatie in het kader van 2020 zeker aansprak en de belangstelling heeft.

Zij hebben echter drie projecten lopen (o.a. een boek rondom de organisatie van de Synode en twee biografieën) en dat belet nu nog een publicatie in portefeuille te nemen. Op korte termijn zien ze daarom geen mogelijkheden, mogelijk wel op langere termijn. Dit houden we warm. Het signaal is duidelijk: het wordt tijd om rustig met dit thema aan de slag te gaan.

Organisaties en mensen zoeken die ook hier weten: samen kunnen we rond dit thema veel doen. Ideeën, wensen of suggesties: mail ze naar mijlpalendordrecht@gmail.com.

Geesken Bloemendal – ter Horst
Voorzitter Vereniging Dordrechts Museum.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.