HVC en Drechtwerk gaan elektronisch afval sorteren, uit elkaar halen en geschikt maken voor hergebruik

11 maart 2014 door Hennie van der Zouw
HVC en Drechtwerk gaan elektronisch afval sorteren, uit elkaar halen en geschikt maken voor hergebruik

DRECHTSTEDEN - Kapotte en afgedankte elektronische apparaten worden sinds februari door HVC, in samenwerking met medewerkers van Drechtwerk, zelf ge-sorteerd en ontmanteld.  De materialen worden uit elkaar gehaald, waar-na ze geschikt worden gemaakt voor hergebruik. Het is van belang om elektronisch afval goed te scheiden en sorteren, maar liefst 90% van het materiaal kan weer worden gebruikt om nieuwe producten van te maken.

Voorheen gingen alle ingeleverde elektrische apparaten rechtstreeks van de milieustraten naar het Regionale Overslag Station in Roosendaal om het te sorteren.  Doordat HVC de sortering nu zelf ter hand neemt, biedt het de mo-gelijkheid om samen te werken met Drechtwerk en daarmee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven om aan de slag te gaan.

Elektronisch afval uit 6 gemeenten
Het sorteren gebeurt bij het overslagstation aan de Baanhoekweg in Dor-drecht. Hier komt het ingezamelde elektronisch afval terecht dat is ingezameld bij de milieustraten Dordrecht en Noordpolder. Dat betekent dat al het elek-tronisch afval van inwoners uit Dordrecht, Alblasserdam, Zwijndrecht, Hen-drik-Ido-Ambacht,  Papendrecht en Sliedrecht hier wordt verzameld en uit elkaar gehaald.

Ook afgedankte apparaten die bij kringloopbedrijf Opnieuw en Co worden ingeleverd en die kapot zijn, horen hierbij.  Dit elektronisch afval wordt in 18 verschillende stromen gesorteerd door twee medewerkers van HVC en twee medewerkers van Drechtwerk.  Bijvoorbeeld televisies, compu-ters, speelgoed en koel/vriescombinaties worden hier ontmanteld. Alle kabels worden eraf geknipt en inktcartridges worden uit printers verwijderd. Dit zijn ook weer aparte waardevolle stromen.

Afval scheiden. Samen halen we eruit wat erin zit
Wethouder De Waard toont zich verheugd over deze ontwikkeling. “Het scheiden van afval is van groot belang. Iedere afvalstroom bevat waardevolle materialen die geschikt zijn voor hergebruik, of ze dienen als grondstof voor nieuwe producten. Thuis kunnen we papier, glas, gft en plastic scheiden.

Af-gedankte elektronische apparaten kunnen worden ingeleverd bij de mili-eustraat of bij de kringloopwinkel. Of in de winkel, bij de aanschaf van een nieuw apparaat. Door dit elektronisch afval op de juiste plek in te leveren, kunnen veel onderdelen uit deze apparaten opnieuw worden gebruikt.Zo halen we er samen uit wat erin zit.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.