Leeuwarder Courant (LC) meldt primeur van Fries op kandidatenlijsten Dordrecht

11 maart 2014
Leeuwarder Courant (LC) meldt primeur van Fries op kandidatenlijsten Dordrecht

DORDRECHT -  De Leeuwarder Courant (LC) maakt melding van het Fries op het stembiljet, dat Dordtenaren op 12 maart in de stembus kunnen doen. De krant meldt:

EASTERLITTENS In Dordrecht staat een Friese plaatsnaam op de kandidatenlijst van de VVD voor de gemeentelijke verkiezingen.
De nummer 28 op de lijst, oud-wethouder Ferdinand van den Oever, heeft achter zijn
naam de plaats Easterlittens laten invullen. Daar heeft hij een woning, meldt een van zijn partijgenoten. Het Fries is nu als
officiële taal erkend in de stad waar Arno Brok, voormalig VVDwethouder
van Leeuwarden, burgervader is.
 

Bericht dat Dordrecht.net eerder bracht:

DORDRECHT -  EASTERLITTENS is in de officieel erkende taal Fries de naam van de plaats OOSTERLITTENS. Eén kandidaat voor de verkiezingen van een nieuwe gemeenteraad van Dordrecht woont er in dat dorp en heeft bij de verkiezingen in de oudste Hollandse stad voor de eerste keer het FRIES een plek gegeven: Tussen het moment van het vaststellen van de VVD kandidatenlijst (november 2013) en de officiele indiening van de namen van lijst drie, werd Van den Oever als Dordtenaar uitgeschreven. Zo zorgde hij voor velen onverwachts voor een primeur dus. Op 19 maart 2014 gaat het Fries dus ook op alle stembiljetten mee in Dordrecht.

Oud-VVD wethouder Ferdinand J. van den Oever - plek 28 lijst drie - is in het Fries voor de eerste keer geregistreerd op de lijst die het hoofd stembureau deze week huis aan huis heeft laten bezorgen.

. Daarmee erkent Dordrecht ook het Fries als taal naast het Nederlands, want OOSTERLITTENS is de Nederlandse naam voor EASTERLITTENS.

Alle andere kandidaten op de lijsten 1 tot en met tien hebben Dordrecht als woonplaats staan. Overigens de voorganger van wethouder Jasper Mos geldt als vlagkandidaat (lijstduwer). Hij is na zijn  loopbaan in Dordrecht nu directeur van het Havenschap Moerdijk  Voor de politiek werkte Van den Oever in Dordt in de horeca als bedrijfsleider van een aantal zaken en was hij prominent lid van het landelijk hoofdbestuur van de horecabond.

Overigens: de huidige burgemeester van Dordrecht, Arno Brok, spreekt Fries. Hij was wethouder in Leeuwarden en burgemeester van Sneek.

F.j. van den Oever

F.j. van den Oever

 

 

Dordrecht · havenschapmoerdijk.nl

Oosterlittens

Het dorp is in ongeveer 1275 ontstaan met de naam Lechenghe en heet nu officieel Easterlittens ofwel Oosterlittens in het Nederlands.

 

Oosterlittens
Easterlittens
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
 
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Littenseradeel Littenseradeel
Coördinaten 53° 8' NB, 5° 38' OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2009) 468
Detailkaart
Locatie in de gemeente Littenseradeel
Locatie in de gemeente Littenseradeel
Foto's
Margarethakerk in Oosterlittens (1979)
Margarethakerk in Oosterlittens (1979)
Portaal  Portaalicoon Nederland
Friesland

Oosterlittens (officieel (Fries): Easterlittens) is een dorp in de gemeente Littenseradeel, in de Nederlandse provincie Friesland. Het dorp telt ongeveer 460 inwoners. Tot het dorpsgebied behoren ook de buurtschappen Wammert, Weakens en Wieuwens.

Beschrijving

Het dorp is in 1275 ontstaan met de naam Lechenghe en het bestond ooit uit vijf terpen. Alle bewoning concentreerde zich op deze terpen, die de bewoners beschermden tegen het water. De grootste terp werd rond het jaar 800 opgehoogd in verband met overstromingsgevaar.

Na de bedijkingen werden de boerderijen ook rond de terpen gebouwd, zodat in de 12e eeuw de kerk bovenop de grootste terp een plaats kon krijgen. Tot de gemeentelijke herindeling maakte Oosterlittens deel uit van de voormalige gemeente Baarderadeel.

Ten zuidoosten van Oosterlittens staat de spinnenkopmolen Alde Swarte. In het dorp is ook De Sulveren Roas te vinden, een Amerikaanse windmotor.

In 2012 werd in Oosterlittens de NTR/NCRV-dramaserie De geheimen van Barslet opgenomen. [1]

Bekende inwoners

Een bekende inwoner van het dorp was dominee Balthasar Bekker (1634-1698), in de tweede helft van de zeventiende eeuw een bestrijder van bijgeloof.

Ook was Oosterlittens het geboortedorp van Tjeerd Epema, die van 18 maart 2013 tot aan zijn dood de oudste inwoner van Nederland was.

Paaltje van Oosterlittens

In het dorp staat het Paaltje van Oosterlittens, een 'replica' van het paaltje uit een beroemde Friese sage. Het kunstwerk is gemaakt door Jacob Groenhof.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het volksverhaal wil dat een klompenmaker uit Oosterlittens reumatiek kreeg en noodgedwongen schoenmaker moest worden. Maar in Oosterlittens droeg vrijwel niemand schoenen. Het gezin van de man had het erg arm. Op een nacht kreeg de schoenmaker een droom. Hij moest naar de Papenbrug in Amsterdam gaan, waar hij het geluk zou vinden. In Amsterdam zag hij de brug uit zijn droom. Hij vond er echter niets. Net toen hij wilde vertrekken kwam hij een monnik tegen. De schoenmaker vertelde hem over zijn droom. Hierop vertelde de monnik dat ook hij een droom had gehad, maar over Oosterlittens. Achter het huis van de schoenmaker, bij een paaltje in Oosterlittens (of een lindeboom), lag een ketel met geld begraven. De schoenmaker ging snel naar huis. Bij het paaltje in Oosterlittens vond hij daadwerkelijk de schat.

Openbaar vervoer

Zie ook

Literatuur

  • 'Het paaltje van Oosterlittens', in: Verhalen van stad en streek: Sagen en legenden in Nederland/ W. de Blécourt, R.A. Koman [et al.]. Bert Bakker 2010, pp. 97-99.
Bronnen, noten en/of referenties

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.