Brug of Tunnel bij rotonde Groenezoom?

23 december 2013
Brug of Tunnel bij rotonde Groenezoom?

DORDRECHT - College vraagt gemeenteraad voorkeur uit te spreken.

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad een voorkeur uit te spreken voor een tunnel of brug bij rotonde Groenezoom. De rotonde wordt als een gevaarlijke verkeerslocatie ervaren. De kern van het probleem is een conflict tussen het snel- en langzaam verkeer dat elkaar op de rotonde kruist.
 
Eind 2012 heeft de gemeenteraad een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld om te verkennen op welke wijze verbetering van de verkeerssituatie mogelijk is. De gemeente organiseerde een prijsvraag voor Dordtenaren met de vraag 'De rotonde Groenezoom is onveilig, wat moet er gebeuren?'. Uit tientallen reacties zijn de vijf beste gekozen. Deze zijn gebruikt als inspiratiebron voor een ‘marktconsultatie’ die afgelopen voorjaar plaatsvond. Bij deze marktconsultatie werd marktpartijen gevraagd een optimale variant uit te werken tot een voorlopig ontwerp met een kostenraming.
 
Brug- en tunnelvariant 
Adviesbureau VAGN kwam met het beste ongelijkvloerse ontwerp. Bij dit ontwerp wordt het langzaam verkeer via bruggen over een aangepaste rotonde geleid. De totale projectkosten voor deze brugvariant blijken met 4,9 miljoen euro nog hoger dan die voor de eind 2012 ontworpen tunnelvariant. De projectkosten voor deze tunnel bedragen in totaal 4,6 miljoen euro. Dit is een variant waarbij de drie fietstakken elkaar ontmoeten in een verlaagd middeneiland in het midden van de rotonde.
 
Voorkeur 
In een motie (Begrotingsbehandeling) heeft de raad het college verzocht een voorstel uit te werken voor een variant waarbij snelverkeer en langzaam verkeer volledig van elkaar worden gescheiden. Het college vraagt de raad nu om een voorkeur uit te spreken voor een tunnel of een brug waarbij snelverkeer en langzaam verkeer volledig van elkaar worden gescheiden. Er is op dit moment 2,8 miljoen euro beschikbaar. Afhankelijk van de keuze van de gemeenteraad, heeft de gemeente nog 1,8 of 2,1 miljoen euro extra nodig. De raad wordt gevraagd in te stemmen met het voorstel en een voorkeur uitspreken.
 
 
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.