Ambulancedienst geeft oude tenues met het ASz mee naar Roemenië

14 januari 2014
Ambulancedienst geeft oude tenues met het ASz mee naar Roemenië

DRECHTSTEDEN - Enkele honderden stuks gebruikte ambulancekleding van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaan binnenkort naar Roemenië. De tenues zijn in onze regio veelvuldig gedragen en gewassen, maar naar de maatstaven in Oost-Europa zijn ze nog erg goed bruikbaar.

De ambulancedienst heeft de kleding op 14 januari afgegeven bij het Albert Schweitzer ziekenhuis. Ook het ziekenhuis geeft zijn verouderde apparatuur en meubilair weg aan partners in het buitenland en heeft er een speciale commissie voor die dit verdeelt. Bij deze commissie is de ambulancedienst nu aangehaakt, om in de toekomst overtollige spullen te schenken. Temidden van een stapel kledingstukken, werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door plv. directeur Diana Boender van de ambulancedienst en bestuurder John Taks van het ziekenhuis.

"Het ziekenhuis heeft zulke buitenlandse contacten al, wij niet", zegt Boender. "Wij hebben het vertrouwen dat onze spullen via het ziekenhuis goed terechtkomen bij betrouwbare partners, omdat dit ook voor het ziekenhuis een voorwaarde is aan de schenkingen." Later dit jaar wordt een ambulance gedoneerd die in Nederland aan het einde van de economische levensduur is, maar veel beter is dan Roemeense ambulances buiten de grotere steden.

De Commissie Buitenland van het ziekenhuis heeft in het recente verleden belangrijke hulp kunnen bieden in onder meer Roemenië, Moldavië, Birma, Suriname en Malawi. Soms bestaat die hulp uit oude (maar nog functionele) goederen, soms uit kennisoverdracht. "Voorwaarde is dat er voor ons geen extra kosten mee gemoeid zijn, dat de ontvanger goed met de spullen overweg kan en dat er verantwoording over wordt afgelegd", zegt commissievoorzitter Gert Jan van Heiningen die ook bij de ondertekening was. "Als ziekenhuis voelen wij een morele plicht om zaken die wij echt niet meer kunnen gebruiken, niet verloren te laten gaan. Buitenlandse collega's kunnen er vaak nog jaren mee vooruit. Ik weet dat ze ook zitten te springen om ambulancematerialen." 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.