Eén aanspreekpunt voor werkgevers in de Drechtsteden

13 maart 2014

DRECHTSTEDEN - Drechtwerk Personeel en Baanbrekend Drechtsteden werken samen aan de vormgeving van één centraal aanspreekpunt voor werkgevers in de Drechtsteden voor medewerkers die moeilijk zelfstandig aan het werk kunnen komen. Hiervoor wordt Drechtwerk Personeel ondergebracht bij de Sociale Dienst Drechtsteden. Vanaf maart 2013 werken de twee organisatieonderdelen gezamenlijk vanuit het kantoor aan de Spuiboulevard 298 in Dordrecht.

Zo veel mogelijk mensen aan het werk
Hiermee sorteren de Drechtsteden voor op de Participatiewet, die op 1 januari 2015 van kracht wordt. Het doel van de samenwerking in de Drechtsteden is zo veel mogelijk mensen binnen hun mogelijkheden aan het werk te hebben, zo veel mogelijk bij reguliere werkgevers. Dit omdat werk niet alleen zorgt voor economische zelfstandigheid maar ook voor trots, zelfvertrouwen, sociale contacten en persoonlijke groei.
Landelijk hebben de werkgevers voor de komende 10 jaar 125.000 extra arbeidsplaatsen toegezegd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Drechtwerk Personeel en de Sociale Dienst Drechtsteden verwachten er daarvan dit jaar 300 in de Drechtsteden te vinden. ,,Extra”, benadrukt directeur Yvonne Bieshaar van de Sociale Dienst Drechtsteden, ,,dus bovenop de bijna tweeduizend banen die we samen al regulier in de Drechtsteden vervullen.”

Eenduidige werkgeversbenadering
Voor de Drechtsteden zit de grootste winst van deze samenvoeging, in combinatie met de uitvoering van de Participatiewet, in het ontwikkelen van een eenduidige werkgeversaanpak die aansluit bij de aard van het werk anno nu. Werkgevers hoeven straks niet meer bij verschillende ‘loketten’ aan te kloppen maar kunnen voor de toegezegde extra arbeidsplaatsen terecht bij de Sociale Dienst Drechtsteden.
,,Nu hebben werkgevers met allerlei verschillende uitkeringsinstanties te maken die mensen aan het werk willen helpen met allerlei verschillende regelingen en voorwaarden”, aldus wethouder Bert van de Burgt, voorzitter van het Algemeen Bestuur van Drechtwerk en portefeuillehouder arbeidsmarkt voor de Drechtsteden. ,,Wat wij nu in de Drechtsteden gaan doen is dat op één punt samenbrengen. Zodat werkgevers straks nog maar met één partij om de tafel hoeven, die alle kennis van regels en voorwaarden in één koffertje bij zich heeft.”

De komende maanden wordt deze integrale werkgeversaanpak in overleg met de verschillende werkgeversorganisaties in de regio nader uitgewerkt. Teun Muller, voorzitter van Werkgevers Drechtsteden: ,,Dat past in het streven dat wij als werkgevers al langer hebben, één loketfunctie voor dit doel. Het maakt werkgevers niet uit wat voor uitkering iemand heeft, wat hij wil weten is ‘kan ik die iemand gebruiken en wat zijn de risico’s?’. Met dit gezamenlijke aanbieden, kun je als werkgever geen ‘nee’ meer zeggen.”

Meedoen in de maatschappij
De Participatiewet is op 20 februari 2014 door de Tweede Kamer is aangenomen. Deze wet biedt gemeenten de mogelijkheid om mensen die moeilijk zelfstandig aan het werk kunnen komen meer kansen te geven om mee te doen in de maatschappij. De Drechtsteden en daarmee de Sociale Dienst Drechtsteden worden verantwoordelijk voor een bredere groep mensen die kunnen werken en voor mensen die ondersteuning nodig hebben. Het gaat hierbij om mensen die nu nog vallen onder de WWB (bijstandswet), de WSW (Wet Sociale Werkvoorziening) en de Wajong.

Krachten en ervaring bundelen
De combinatie van beide organisaties brengt de expertise en ervaring bij elkaar die nodig is om die brede groep mensen te ondersteunen. Daarom hebben de Drechtsteden al in 2013 besloten Drechtwerk Personeel en de Sociale Dienst Drechtsteden te integreren. Door hun krachten en ervaring te bundelen kunnen de twee organisaties verbindingen leggen en elkaar versterken. Zo zal ook niet alleen worden ingezet op regulier en gesubsidieerd werk maar worden ook detacheringsvormen voor deze brede doelgroep ontwikkeld.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.