Nagelaten sprookje van C. Buddingh' uitgegeven als luciferdoosje

14 maart 2014 door Hennie van der Zouw
Nagelaten sprookje van C. Buddingh' uitgegeven als luciferdoosje

DORDRECHT - Literatuur in een lucifersdoosje. Op 21 maart verschijnt het sprookje Het jongetje met het hart van ijs van de Dordtse schrijver / dichter C. Buddingh' (1918-1985). Het verhaal stamt uit de jaren vijftig en werd nooit  eerder gepubliceerd. De schrijver las het op 3 december 1958 voor tijdens het eenjarig bestaan van de geruchtmakende Dordtse galerie Punt 31. Buddingh's biograaf Wim Huijser trof het aan in diens literaire nalatenschap. Enkele vergelijkbare sprookjes verschenen in die tijd in het tijdschrift Gard Sivik.

MatchBoox zijn handgemaakte boeken in luciferdoosjes. In de serie zijn inmiddels zo'n 70 titels verschenen van Nederlandse auteurs als Adriaan van Dis, Arnon Grunberg, Ronald Giphart, Joost Zwagerman, Remco Campert, Arthur Japin en Charlotte Mutsaers. Deze uitgaven zijn altijd op een bijzonder wijze geļllustreerd.

Uitgever Emmanuel van Leeuwe begon enkele jaren geleden met een kleine collectie in Frankrijk en nodigde bekende en opkomende kunstenaars en schrijvers uit om een boekje te maken over hun passie, met volledige artistieke vrijheid. Na een expositie in het museum voor moderne kunst in Nīmes, kocht de Nationale Bibliotheek in Frankrijk de collectie aan, evenals het museum voor moderne kunst in Straatsburg. Na een expositie in de Amsterdamse galerie Ton de Boer begon MatchBoox in Nederland in de pers te komen.

Het MatchBoox van C. Buddingh' is geļllustreerd door Henny van Daalen. Zij laat als beeldend kunstenaar regelmatig haar grote kleurrijke schilderijen zien. Daarbij speelt poėzie vaak een belangrijke rol. Doordat zij ook als juf in het basisonderwijs werkt, sprak de opvoedkundige moraal van Buddingh's verhaal haar bijzonder aan. Met veel met plezier werkte ze aan de bijpassende illustraties.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.