Drie wethouders uit Dordrecht onthullen plaatsbord Dubbeldam

15 maart 2014
Drie wethouders uit Dordrecht onthullen plaatsbord Dubbeldam

DORDRECHT / DUBBELDAM – Drie wethouders uit Dordrecht gaven Dubbeldam zaterdag de geschiedenis terug. Op het Damplein werd de Dordtse vlag verwijderd van een groot zogeheten kombord door de bestuurders Piet Sleeking, Rinette Reynvaan en Bert van den Burgt. Hierdoor is duidelijk zichtbaar geworden: Dubbeldam. Daaronder staat in kleinere letters: gem. Dordrecht.

Veel Dubbeldammers waren naar de onthulling gekomen van het zogeheten Kombord. Volgens oud-politieagent Wout van de Buitensluis heeft in 1970 burgemeester mr. J.J. van der Lee persoonlijk voorkomen dat Dubbeldam het bord al zou krijgen, dat de eigen historie als plaats zou mankeren. Van der Lee is tot zijn overlijden trots geweest op de samenvoeging van Dordrecht en Dubbeldam tot één gemeente op het eiland van Dordrecht. Dat bracht hij nog onder woorden in opnamen van Frank Peeters (RTV Dordrecht).

De samenvoeging stond anno 2014 niet ter discussie, maar op 1970 werd door Dubbeldammers met gemengde gevoelens terug gekeken. Wethouder Piet Sleeking liet weten dat Dubbeldammers zeker trots mogen zijn op de eigen historie en hij hoopte gelijk dat zij bijvoorbeeld ook naar een prachtige expositie komen kijken in het Dordrechts Museum. De voorzitter van de winkeliersvereniging, Pel ’t Lam, benadrukte het eigen gevoel van het dorp Dubbeldam. Hij hoopte ook na de verkiezingen op medewerking van de politiek voor een verbeteringsplan voor de omgeving Damplein.  “t Lam vindt het ook passen bij Dubbeldam om zes dagen de winkels open te hebben en op zondag dicht te zijn.

Van Efferen van de bloeiende stichting oud-Dubbeldam zag Dubbeldam als een plaats en Dordrecht als de stad, waar een Dubbeldammer op bezoek gaat om daarna weer in de eigen plaats terug te keren. 

Wethouder Sleeking dankte journalist Hans Berrevoets, die een belangrijke rol had gespeeld om uiteindelijk de gemeente te bewegen het kombord toch te plaatsen. Volgens Hans Berrevoets is het Dubbeldamse plaatsbord een mooi begin: ,,Ik hoop dat alle Dubbeldammers met elkaar rond de tafel schuiven om plannen voor de toekomst te maken. Ik heb veel mensen gesproken met hart voor het verleden en een hart voor de Dubbeldamse samenleving. Samen maken Dubbeldammers de samenleving.”  De aanwezige politici beloofden graag mee te willen denken en doen ook na de verkiezingen van 19 maart.

Foto's: Wim van de Pol

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.