Jan Janssen geeft graag weekeinde tips aan Dordtenaren

15 maart 2014
Jan Janssen geeft graag weekeinde tips aan Dordtenaren

DORDRECHT -  Jan Janssen geeft als wandelende Dordrecht-kenners weer zijn gebruikelijke tips voor het weekeinde. Tot nu toe was dat reclame vrij, maar ditmaal voelt hij zich gedwongen voor een restaurant extra PR te maken. Dat is geschrapt in de tekst. Wie daarvan kennis zou willen nemen, kan zich bij Janssen melden voor directe toezending.

Hij meldt in elk geval:

Natuurlijk naar Willem II, Dordrechts Museum

Jan Wind heeft weer mooie portretten geplaatst op zijn Kleurrijkdordt, http://kleurrijkdordt.nl/blog/varen-op-ouderwetse-stoomkracht/

Dordtse agenda

- The Movies, 'The Great Budapest Hotel' (op basis van Stefan Zweig), 'Kenau' en binnenkort ook 'Die neue Heimat';

- 15-3, 20.00, Energiehuis/Popcentrale, Bandboost deel 3;

- 15/16-3, open atelierroute Dordrecht, www.dordrechtsmuseum.nl/activiteiten/open-atelierroute-dordrecht; ook die dagen, Lidwien Speleers, restaurator Dordrechts Museum trekt je het schilderij 'Synode van Dordrecht' in met haar verhaal over de restauratie, wel aanmelden op hun site, ik heb het eerder gehoord, prachtig!;

- 18-3,19.30, Vereniging Dordrechts Museum, Anna Paulowna;

- 19-3, 20.00, Energiehuis, lezing Johannes-Mattheus passion;

- 20-3, 16.00, Vereniging Oud Dordrecht, Presentatie jaarboek 2014, 'Van snuif naar staal';

- 22-3, 20.00, Muziekstroom/Energiehuis,Camarata RCO, Ravel/Debussy/Vlieger, alweer de 4de in hun serie van 6;

- 29-3, 11.30-12.30, Vrije Academie over Willem II Kunstkoning, Dordrechts Museum, (28-3 is Royalty dag in het Dordrechts Museum, wil ik niet onvermeld laten);

- 8/15/22 april, 14.00-16.00. 3 keer Passie en Pasen, Musica Docet, cursusruimte Remonstrantse kerk;

- 20-4, 13.00 en 15.00, De Gruffalo, 3+, door Twee-ater, in het Koetshuis van NMC Weizigt van Kindertheater Marjolijn. Uitverkocht!, www.dordtskindertheater.nl;

- 25-4, 20.00, Boris Godounov, Hollands Diep, Energiehuis, er zijn ook ander speeldata;

- 26-4, 19.30 Koningsconcert, door de Dordtse Orchest Vereeniging ism het orkest Sinfonia uit Königswinter, www.orchest-vereeniging.nl

- Eerste helft 2014, voorstellingen met de kleinkinderen (5 en 3), Energiehuis/Kunstmin, Khotinsky;

- 19 tm 28 september, Bach festival Dordrecht, programma is in de maak.

De Kunstkring, Margot Marres

Margot is in een van de vele 'cultuurclubjes' in Dordrecht actief. De Kunstkring, ik kende het niet. In de Kunstkring viert een aantal ouderen uit Dordrecht hun nieuwsgierigheid naar kunst en cultuur bot. Geheel op basis van interesses van de deelnemers is er zo'n 9 keer per jaar een bijeenkomst. Dat de kring bekendheid geniet is te zien aan de wachtlijst voor deelname. De kennismaking met Margot completeerde mijn beeld met weer een stukje Dordt.

Dante Alighieri Dordrecht, www.dantedordrecht.nl/

Ex Italië correspondente Andrea Vreede (www.andreavreede.com/) was te gast in Galerie van Veen. 20 jaar heeft ze Italië verslagen. Misschien wel het belangrijkste is dat er in Italië zelf al gebrekkig nieuws is over de vele facetten die niet over de gevestigde macht, de glamour van Berlusconi, gaan. De buitenlandse, dus ook Nederlandse, media putten voor hun nieuws veelal uit ANP en Reuter. Hier mag je dus ook niet te veel van verwachten. Het beeld dat Andrea schept is, hoe kan het anders, dubbel. Aan de ene kant een land van het ontduiken van elke regel die bedacht is inclusief belasting. Waar de kleinste sociale eenheid de enige is die het waard is voor te staan, de rest is onbetrouwbaar, de concurrent, de uitvreter. Het land waar je grote en kleine voorrechten koopt omdat je anders niks krijgt en hebt. Alles gaat via relaties. Jonge, ondernemende Italianen trekken er weg, zoeken hun kansen elders, ook in Amsterdam komt ze er veel tegen.

Aan de andere kant is het ook een land met een groot arbeidsmoraal, vooral kleine bedrijvigheid, kleine kring, veel zorg voor elkaar. Juist hier heeft de euro kaalslag veroorzaakt. Het voorheen land-eigen antwoord van inflatie gaat met de euro niet meer op. Problemen exporteren (je wordt goedkoper) gaat niet meer, je moet het in eigen huis oplossen. Italie is ook het land van de slow food (www.via-italia.nl/slow-food/) en eataly (www.eataly.com en http://eatalydordrecht.nl). Een land waar de periode Berlusconi ('Le Grande Bellezza' geeft een prachtig beeld, gezien in www.themoviesdordrecht.nl, www.youtube.com/watch?v=NWkf6UrThwk) bijna afgesloten is en protest en vernieuwing in Beppe Grillo tot uitdrukking komt. Ook in talrijke kleinschalige initiatieven. 

Het optreden van de nieuwe paus heeft veel impact. Hij heeft sinds kort zijn eigen glossy maar gaat voor zorg voor de minder bedeelden, openheid, rechtvaardigheid. Laat dat ook zien. 

Italië is een land dat van Europa houdt omdat dit grenzen stelt aan de ontduiking van alles wat regels heet en het land disciplineert. Het begon ook ooit met het verdrag van Rome.

Na de presentatie van Andrea zou je er zo naartoe willen. Andrea zou nog steeds dezelfde keuze maken. In 2 boeken van haar hand is de rest te lezen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.