Primeur bij ASZ: "Geïnjecteerde mini-hartmonitor volgt drie jaar lang de hartslag"

17 maart 2014 door Hennie van der Zouw
Primeur bij ASZ: "Geïnjecteerde mini-hartmonitor volgt drie jaar lang de hartslag"

DORDRECHT - Patiënten met moeilijk op te sporen hartritmestoornissen kunnen een hartmonitor in het lichaam geplaatst krijgen, die langdurig de hartslag volgt. Dat kon al langer, maar nu bestaat hier zó'n kleine versie van, dat het apparaatje geïnjecteerd kan worden onder de huid. In het Albert Schweitzer ziekenhuis gebeurde dit voor het eerst op 17 maart bij twee patiënten.

Het minuscule staafje van 4 centimeter lang en 7 millimeter breed werd door cardioloog Micon Bijl in slechts enkele minuten via een sneetje onder de huid geschoven, met behulp van een inbrenginstrumentje dat net zo werkt als een injectiespuit. Daar doet de monitor nu drie jaar lang zijn werk. De metingen worden doorgegeven aan een ontvangststation in het huis van de patiënt, dat in verbinding staat met het ziekenhuis.

Slechts 2,5 gram weegt de Medtronic Reveal LINQ en hij is onvoelbaar voor de patiënt. Fabrikant Medtronic was aanwezig om indien nodig te assisteren met dit nieuwe product, maar de toepassing is dermate simpel dat het allemaal vlekkeloos verliep.

Sommige patiënten hebben hartritmestoornissen die maar zo zelden optreden, dat ze bijna niet kunnen worden vastgesteld. Toch hebben deze mensen daar grote hinder van, ze vallen bijvoorbeeld van tijd tot tijd flauw. De kans dat de inwendige monitor deze momenten vastlegt, is zeer groot doordat de patiënt zo lang continu wordt gevolgd. Zodra het probleem bekend is, kan de cardioloog een behandeling kiezen, waarvan het effect dan óók weer kan worden gemeten met het slimme staafje onder de huid.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.