Andere plek herdenkingsmonument journalist Koos Koster

18 maart 2014
Andere plek herdenkingsmonument journalist Koos Koster

DORDRECHT - De in 1982 vermoorde IKON-journalist Koos Koster had ook banden met Dordrecht. Hij wordt herdacht op een monument in Hilversum.

Zijn ouders woonden er enige tijd. Een aantal maanden voordat hij met drie collega's werd doodgeschoten, was hij nog te gast op het toenmalige gemeentelijk Lyceum aan de Noordendijk. Toen onder leiding van rector Schoppen.

Koster sprak vanuit zijn rol als betrokken journalist in de aula van de school.

Bericht van villa media:

Monument IKON-journalisten nu bij NOS

Het monument ter nagedachtenis aan de vijf IKON-journalisten die in 1982 in El Salvador omkwamen, heeft maandag een nieuwe plek gekregen in de grote hal van de NOS. De verhuizing was noodzakelijk vanwege het vertrek van de IKON naar het gebouw van de EO. Het monument, bestaande uit een 2,5 bij 3,5 meter groot wandreliëf, vervaardigd uit twee soorten graniet waarop een witte albasten steen rust, is opnieuw onthuld door voormalig IKON-directeur Lejo Schenk. De IKON-journalisten kwamen op gewelddadige wijze om het leven tijdens de uitoefening van hun beroep in El Salvador. Koos Koster, Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joop Willemsen werden op 17 maart 1982 vanuit een bewuste hinderlaag door het regeringsleger omgebracht. Cornel Lagrouw onderging op 19 maart 1989 hetzelfde lot, toen hij werd getroffen door een gericht schot, in de nasleep van een vuurgevecht waar hij met zijn team ongewild in terecht was gekomen.

Foto: Koos Koster met Jan Kuiper, Hans ter Laag en Joop Willemsen, kort voordat ze vermoord werden in El Salvador.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.