VSP kandidaat Tonie van Dam-de Leuw (77) strijdvaardig voor goede zorg ouderen

18 maart 2014 door Hennie van der Zouw
VSP kandidaat Tonie van Dam-de Leuw (77) strijdvaardig voor goede zorg ouderen

DORDRECHT - De oudste kandidaat op de lijst 10 van de Verenigde Senioren Partij Dordrecht, bij de Gemeenteraadsverkiezingen van aanstaande woensdag 19 maart voelt zichzelf nog lang geen senior, ook al heeft ze die leeftijd wel.

Tonie van Dam-de Leuw, geboren op 7 juni 1936, is 77 jaar oud. Ze staat bij de VSP op nummer 12 en daar is ze trots op: ‘Er maar één partij die onomstotelijk voor de ouderen gaat en dat is mijn partij.’ Van Dam heeft een lang werkend leven achter de rug en is op dit moment nog steeds bijzonder actief in het Maatschappelijk leven.

‘Ik moest op mijn 14e al gaan werken: Mijn moeder had het geld heel hard nodig en mijn vader was ik al kwijtgeraakt. Ondanks alle armoede zaten wij thuis allemaal ‘op Muziek’. Mijn broers speelden in de Rijkspolitiekapel en de andere broer in de Dixieland Seven’. Het was vaak een kakafonie van muziek bij ons thuis, maar heel gezellig. Toen de ‘moedermavo’ werd uitgevonden (1976) ging ik die volgen. Ik wilde vooruit in de maatschappij en slaagde met vier tienen op mijn eindlijst’.

Nadat de Leuw de avond-havo en het Atheneum succesvol had afgerond, kreeg ze een baan in de Gemeentelijke bibliotheek. ‘Daar moest is wel een cursus Bibliothekaresse en Documentatie voor volgen’ aldus de bijzonder actieve zeventiger.

‘Ik ben nog altijd actief binnen de ANBO (Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen). Deze vereniging is opgericht om de individuele en collectieve belangen van senioren in de samenleving te kunnen dienen en ik voel me erg zeer thuis.'

"Elke maand schrijf ik een column over actuele zaken en die wordt goed gelezen want ik krijg na elk artikel veel reacties. Er is dus altijd voldoende stof om er verder over te praten om zo weer nieuwe inzichten te verkrijgen maar vooral ook om op de hoogte te blijven wat er allemaal in Dordrecht speelt op politiek en maatschappelijk vlak".

‘Ik zit bepaald niet achter de geraniums’ aldus Van Dam:’ Naast columnist bezorg ik de ANBO-koerier in mijn wijk, werkte ik jarenlang als vrijwilliger in de Sterrenlanden, schrijf ik gedichten en zing ik in twee koren, het Sterrenwielkoor en voor het meer serieuze repertoire in het Seniorenkoor Stadspolders. Ik heb ook in Orpheus gezongen, maar 's avonds op m'n fietsje terug uit de stad was een beetje "eng". Verder bridge ik bij Ethica en in het Cultureel Centrum. Als ik het zo opnoem heb ik het eigenlijk best druk, maar zo voelt het niet."

"Als lid van de bewonerscommissie Blaauwweg oneven ben ik in contact gekomen met de VSP en Henk Tazelaar. Het is me gelukt om 16000 handtekeningen op te halen om buslijn 1 te behouden. Helaas is het ons niet gelukt om deze lijn te behouden".

"Naast haar passie voor politiek en maatschappelijke betrokkenheid heeft de Leuw alle boekenweekgeschenken sinds 1930 in haar bezit. Het is dan ook niet vreemd dat haar grootste hobby lezen is."

Uitkijkend over de Blaauwweg twinkelen haar ogen als ze vertelt dat ze binnenkort 58 jaar getrouwd is met haar Jan (van Dam): "We hebben 3 kinderen, waarvan er een, de jongste, in Oklahoma woont en 5 kleinkinderen, waar we, uiteraard dol en trots op zijn. Onze oudste dochter gaat ieder jaar twee weken naar India, vanuit de Stichting Edukans, om daar aan de allerarmsten les te geven".

Boos kan ze zich maken over de bezuinigingen in de Zorg: ‘Het is een schande dat de zorg zo wordt uitgekleed. Ik ben van plan om, daar waar ik kan, mezelf in te zetten voor de ouderen in Dordrecht. Sommige partijen zijn soms wat badinerend richting de VSP. We zouden de realiteit uit het oog verliezen met ons programma. Tegen die partijen zou ik willen zeggen: ‘Alles wat we, in de zorg, nu kunnen doen en behouden voor onze ouderen, willen we zelf later ook gebruik van maken. Dat klinkt misschien wat vreemd uit de mond van iemand die bij de volgende Gemeenteraadverkiezingen de 80 jaar al is gepasseerd. Ik vind het leven echter meer dan de moeite waard’.

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.