Raad van State: "Dordrecht mag plannen Biesbosch uitvoeren"

20 maart 2014 door Hennie van der Zouw
Raad van State: "Dordrecht mag plannen Biesbosch uitvoeren"

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht mag doorgaan met het omvormen van 300 hectare landbouwgrond in natuur- en recreatieterrein in de Biesbosch. De Raad van State heeft alle bezwaren tegen de opzet voor de Nieuwe Dordtse Biesbosch verworpen. De gemeente moet wel op drie kleinere punten het bestemmingsplan aanpassen. De eerste recreatievoorzieningen worden in 2015 aangelegd. Het plan kost in totaal € 31 miljoen aan investeringen, waarvan € 6 miljoen van de gemeente Dordrecht.

Doelen
Het plan voor de Nieuwe Dordtse Biesbosch is een samenwerking tussen gemeente, provincie, rijk en waterschap. In het plan worden diverse doelen gecombineerd: verbetering van de waterkwaliteit en waterberging op het Eiland van Dordrecht, verbetering van de recreatiemogelijkheden dicht bij de stad en de aanleg van een ecologische verbindingszone tussen de Dordtse en de Sliedrechtse Biesbosch. De afgelopen jaren zijn al diverse onderdelen uitgevoerd, zoals nieuwe wandel- en fietspaden nabij bos de Elzen en een nieuw natuurgebied in voormalige polder de Tongplaat.

Uitgangspunten
Voor de uitvoering van de plannen is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. De gemeenteraad heeft daar in november 2012  mee ingestemd. Tegen dit besluit hebben diverse particulieren en organisaties beroep aangetekend. Sommigen vanwege individuele belangen, anderen omdat ze het niet eens zijn met de uitgangspunten. De Raad van State heeft die laatste bezwaren allemaal verworpen; drie individuele belanghebbenden zijn in het gelijk gesteld, maar dit heeft geen invloed op de uitvoering van de plannen.

Verheugd
Wethouder Harry Wagemakers reageert verheugd op de uitspraak van de Raad van State. ,,Dit is heel belangrijk voor Dordrecht. Straks kunnen Dordtenaren genieten van de nieuwe natuur- en recreatiegebieden, en tegelijkertijd blijft er voor de boeren voldoende agrarisch gebied over voor een gezonde bedrijfsvoering.”

De uitspraak van de Raad van State is ook van belang voor een aantal individuele bewoners en ondernemers met bouwplannen in het gebied. Zij moesten wachten tot deze uitspraak.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.