Beter voor Dordt zet in op snelle formatie B&W met CDA, VVD en mogelijk CU/SGP

20 maart 2014
Beter voor Dordt zet in op snelle formatie B&W met CDA, VVD en mogelijk CU/SGP

Door Hans Berrevoets.

DORDRECHT – Onmiskenbaar heeft de locale partij Beter voor Dordt (BVD), met kopman en wethouder Piet Sleeking, wederom een historische uitslag geboekt door 14 van de 39 zetels in de gemeenteraad van Dordrecht te veroveren.

Ook in ,,arbeiderswijken" van weleer  bleef BVD de marktleider met grote voorsprong, zo werd gemeld vanuit stembureaus waar eens de PvdA oppermachtig was.

Hierdoor ligt het nieuwe dagelijks bestuur van Dordrecht voor de hand, BVD, het CDA met vier zetels en de VVD met drie hebben samen 21 zetels.

De vraag is nu: wie is de bruid om de stabiele meerderheid te vergroten naar 24 of 25 zetels in de raad, De ChristenUnie/SGP met Rik van der Linden (stabiel op 3) ligt het meest voor de hand.

D66 heeft ook gewonnen, van twee naar vier, maar mogelijk  zijn de tegenstellingen tussen deze partij en BVD nog te groot in het licht van de geschiedenis.  Nelleke de Smoker - van Andel vierde wel de sprong vooruit van twee naar vier zetels met haar aanhang.

De PvdA (ook vier zetels) ligt als partner in B&W, niet voor de hand. Raadsleden van deze partij zeiden behoefte te hebben aan een bezinningsperiode.

Gelet op de uitslag van 2010 heeft BVD ook maar één zetel verloren. Twee raadsleden waren in de loop van de zittingsperiode weggelopen (de dames van WEK Dordrecht). Zij verdwenen woensdagavond roemloos van het politieke toneel en lieten zich in het Stadhuis niet zien. Zo bezien zou de rekensom één zetel winst inhouden (van 13 de huidige fractie naar 14). BVD genoot dan ook van het succes. Het CDA was verheugd met de tweede plek op de kiezersmarkt en ook de SP afvaardiging liep blij door het Stadhuis.

DUIDING

In de wandelgangen van het Stadhuis werd al gesproken over de mogelijkheden en onmogelijkheden bij de vorming van het nieuwe college van burgemeester en wethouders, alhoewel vrijdagmiddag de echte duiding zal worden uitgesproken op basis van de definitieve uitslag. Burgemeester Arno Brok maakte vannacht rond twaalf uur de voorlopig uitslag bekend op basis van bijna 99 procent van de stemmen.

Kort na zijn woorden werd het stembureau Dubbelmonde nog aan de uitslagen toegevoegd, waardoor honderd procent werd gemeld.  Hierdoor werd niet D66, maar het CDA met vier zetels de tweede partij van Dordrecht. Ook in het licht van de historie blijft het wegzakken van de PvdA markant. Tot 2010 was deze partij de vaste politieke machtfactor. Toen werd de partij na de monsteroverwinning van BVD (t15 zetels) met zes zetels nog duidelijk tweede. Inmiddels is dat aantal gezakt naar vier.

GroenLinks is nu de kleinste partij in de raad met twee zetels net achter de seniorenpartij VSP, die op twee blijft. De SP gaat met drie raadsleden debuteren in de Dordtse gemeenteraad.

De verwachting is dat BVD met drie wethouders doorgaan: Sleeking, Rinette Reynvaan en Harry Wagemakers. Het CDA heeft Bert van der Burgt en bij de VVD is Jasper Mos de wethouder. Mogelijk komt er een zesde wethouder bij gezien ook het toenemende werk door de decentralisatie van taken van het rijk.

In de oudejaarsuitzending van RTV Dordrecht had Piet Sleeking ingezet op wederom vijftien zetels. Hij zat er maar één zetel naast. In 2010 had de tweede partij in Dordt overigens nog negen (!) zetels minder dan BVD. Dat is inmiddels opgelopen naar tien (!). Het is markant te noemen dat er nu veel partijen komen in de nieuwe raad met vier of drie zetels.  De verwachting is dat er geen maanden hoeft te worden gewacht op de bekendmaking van het nieuwe college van B&W. Kandidaat-formateur Piet Sleeking sprak dat ook uit nadat hij was toegejuicht na zijn succesvolle zesde (!) campagne voor de gemeenteraad van Dordrecht. 

De nieuwe raad begint in elk geval al op donderdag 27 maart om 15 uur in het Stadhuis. Wie daarin zitting gaan nemen, maakt het hoofdstembureau vrijdagmorgen bekend.

Een aantal kandidaten had zich fors laten zien via voorkeursacties. Dat kan gevolgen hebben bij de rangschikking van de lijst bij volgens de verwachtingen allereerst de VVD en Groen Links. Aangezien de wethouders vanaf 2002 geen lid blijven van de gemeenteraad kunnen na de installatie van het nieuwe college nog vijf of zes mensen doorschuiven naar de raad. Volgende week donderdag worden de zittende wethouders van BVD, VVD en CDA nog wel eerst raadslid. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.