Dordrecht denkt aan zesde wethouder gelet op toenemende zorgtaken voor gemeente

21 maart 2014
Dordrecht denkt aan zesde wethouder gelet op toenemende zorgtaken voor gemeente

DORDRECHT -   Dordrecht gaat mogelijk van vijf naar zes wethouders. RTV Rijnmond tekent het nu op na het zogeheten duidingsdebat van de lijsttrekkers. D66 en Christen/SGP willen de zesde wethouder leveren en hebben op voorhand geen obstakels genoemd.

BVD, VVD en CDA willen in elk geval doorgaan.

RTV Rijnmond bericht:

n Dordrecht onderzoekt een informateur de komende weken welke partijen het best een nieuw college van B&W kunnen vormen.

De huidige coalitie van Beter voor Dordt, CDA en VVD kan met 21 van de 39 zetels doorgaan, maar de partijleiders vinden dat een nogal smalle basis.

Er wordt nadrukkelijk gedacht aan het verwelkomen van een vierde partij. In de wandelgangen wordt de combinatie ChristenUnie/SGP de beste kansen toegedicht. Lijsttrekker Rik van der Linden zegt dat zijn partij géén breekpunten heeft. Concurrent D'66 heeft ze ook niet.

Probleem voor de democraten kan zijn, dat wethouders-kandidaat Nelleke de Smoker negen jaar geleden een stevig conflict had met toenmalig partijgenoot Piet Sleeking. Daardoor viel toen de lokale partij Eco Dordt uit elkaar: "Maar dat is uitgesproken en vormt geen blokkade meer", zegt De Smoker.

Sleeking, die met Beter voor Dordt 14 zetels haalde en alle andere partijen op vier of minder zetels zag uitkomen, wil nog niet zelf gaan formeren. Daarom is vrijdagmiddag eerst een informateur aangesteld; Jan-Herman de Baas, een oud-topambtenaar, die stad en regio volgens Sleeking goed kent.

De voorman van Beter Voor Dordt voelt er ook voor om een extra wethouder te benoemen. Die kan bijvoorbeeld belast worden met de zorg en andere taken, die het Rijk naar de gemeentes overhevelt. De SP zegt zes wethouders te duur te vinden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.