Beroering na weren van homo's in televisieshow

25 maart 2014
Beroering na weren van homo's in televisieshow

DORDRECHT - Het Algemeen Dagblad brengt vandaag het nieuws over het weigeren van een homoseksueel koppel bij Dordtse koppen in de landelijke editie.  Onder het kopje: Geloofskwestie is de hoofdkop: Beroering na weren van homo's in televisieshow.

Arjan Verwoerd wordt als directeur van RTV Dordrecht opgevoerd. Hij behandelt de kwestie als hoofdredacteur van RTV Dordrecht, dat het programma doorgeeft:  Verwoerd heeft wel een dubbelrol (directeur/hoofdredacteur), maar de mediawet waaronder de locale omroep RTV Dordrecht valt, ziet dat als verschillende verantwoordelijkheden, zoals bij kranten ook gebruikelijk is.

Hoofdredacteur van RTV Dordrecht Arjan Verwoerd: "Erg geschrokken van bericht over discriminatie Dordtse Koppen. Uitzoeken tot op de bodem, dan bezinnen op eventuele maatregelen".

Nelleke de Smoker, de fractievoorzitter van D66 in de Dordtse raad, uit ook via twitter haar kritiek. Zij is voor eigen beleid vrijheid van meningsuiting ongeacht politieke overtuiging of seksualiteit.

eigen beleid op gebied v vrijheid v mening ongeacht politeke overtuiging of seksualiiteit geen overbodige luxe @arjan61 @DordtsePolitiek - See more at: http://idordt.nl/dordtse-koppen-versus-homoseksualiteit/#sthash.xG9O89Ob.dpuf
eigen beleid op gebied v vrijheid v mening ongeacht politeke overtuiging of seksualiiteit geen overbodige luxe @arjan61 @DordtsePolitiek - See more at: http://idordt.nl/dordtse-koppen-versus-homoseksualiteit/#sthash.xG9O89Ob.dpufV
eigen beleid op gebied v vrijheid v mening ongeacht politeke overtuiging of seksualiiteit geen overbodige luxe @arjan61 @DordtsePolitiek - See more at: http://idordt.nl/dordtse-koppen-versus-homoseksualiteit/#sthash.xG9O89Ob.dpuf

Eerder bericht:

DORDRECHT -  Heeft het nieuwe TV programma Dordtse Koppen wel of niet bewust twee mannen in het programma geweigerd, omdat zij een koppel vormen? Hierover is een discussie losgekomen, nadat één van de twee mannen (Ricardo) het als vorm van discriminatie wereldkundig heeft gemaakt via Facebook en  Idordt.

Een woordvoerder van het nieuwe praatprogramma Dordtse Koppen - dat op RTV Dordrecht wordt uitgezonden - zegt dat het een kwestie van miscommunicatie is, dat de indruk is gevestigd dat een homoseksueel koppel niet werd uitgenodigd voor het programma. Hij beroept zich ook op redactionele vrijheid om gasten wel of niet te selecteren.  Wel wordt erkend dat de boot richting koppel de boot is afgehouden. Daarom wordt excuus aangeboden.

Redacteur Rob Veenstra meldt dit in een verklaring via Idordt, dat het nieuws had gebracht.  Daarna kwam er veel kritiek los op Dordtse Koppen. Ricardo, die niet werd uitgenodigd, heeft via sociale media laten weten zich gediscrimeerd te voelen. ,,Dit krijgt nog een staartje, zo laat hij weten. Hoe tolerant is Dordrecht is ook zijn vraag.

Mededeling Rob Veenstra van Dordtse Koppen:

De afwijzing van Ricardo en Darryl als koppel voor het item Dordtse Koppels is gedaan op basis van redactionele vrijheid omdat wij eerst intern met elkaar een en ander op de redactie willen afstemmen. Op deze manier wordt wat ons betreft elk onderwerp eerst intern besproken. We willen respectvol omgaan met alle betrokkenen en respecteren verschillende meningen binnen en buiten de redactie. Dat op dit punt nu – door onvolledige communicatie - het beeld ontstaat dat wij homo’s weren in ons programma, betreuren wij ten zeerste.

Er is contact geweest met beide jongens en excuses gemaakt voor de ontstane situatie. Om dit in de toekomst te voorkomen hebben we besloten eerst intern overleg te voeren voor we verder gaan met het uitnodigen van koppels, in welke samenstelling dan ook. Dat dit gesprek niet eerder gevoerd is en dat hierdoor deze situatie is ontstaan betreuren we ten zeerste. Het beeld dat nu naar buiten komt, dat wij discrimineren op basis van geaardheid, is onjuist. Een ieder die zich hierdoor gekwetst voelt, bieden wij bij deze onze excuses aan.

Dat iDordt niet eerst contact met onze redactie gezocht heeft om het hele verhaal te horen, vinden we overigens erg jammer.

(Dordtse Koppen laat elke zaterdagavond vanaf 19 uur een nieuw programma zien in de zendtijd van RTV Dordrecht. Het programma wordt opgenomen in Bonfire, voorheen Bibelot aan de Wijnstraat.

Idordt reageert ook nog op deze verklaring. Een citaat:

Hallo Rob (afze Marco):

Bijgevoegde afbeelding (http://idordt.nl/wp-content/up... is een chat tussen redactielid Rozemarijn en Ricardo. Zij zegt daar toch echt heel duidelijk dat Ricardo en Darryl niet welkom zijn omdat de 'extreem Christelijke overtuigingen' van de producent in strijd is met de sexuele geaardheid van Ricardo en Darryl.

Inmiddels staat ook het persbericht van de producent bij Idordt op de site.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.