Dordts Wantijpark wordt monument

28 maart 2014 door Hennie van der Zouw
Dordts Wantijpark wordt monument

DORDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders heeft het Wantijpark vanwege de monumentale waarde aangewezen als gemeentelijk monument. De bescherming betreft de aanleg en de beplanting, de voormalige tuinmanswoning, het elektriciteitshuis en de begrenzing van het park.

Het college breidt de gemeentelijke monumentenlijst sinds een aantal jaren uit. Dubbeldam, de 19de-eeuwse schil en de binnenstad zijn afgerond. Vooruitlopend op het aanwijzen van monumenten in onder andere het buitengebied, maar ook de andere wijken, heeft het college het initiatief genomen om het Wantijpark nu te beschermen.
 
Een gemeentelijk monument is, zoals de Erfgoedverordening Dordrecht stelt, ‘van algemeen belang wegens schoonheid, betekenis voor de wetenschap of cultuurhistorische waarden’. Dit zijn dezelfde waarden als bij rijksmonumenten, maar dan beoordeeld in een gemeentelijke context. Wethouder Mos (Cultuur): ‘Dordrecht is de achtste monumentenstad van Nederland. Onze stad telt circa 1850 monumenten en beeldbepalende panden. Het college wil ook de monumentale waarde van het complex Wantijpark behouden.’

Gebouwen hoeven geen bepaalde leeftijd te hebben om voor aanwijzing tot gemeentelijk monument in aanmerking te komen. Een gemeentelijk monument is beschermd vanaf het moment dat het college van burgemeester en wethouders daartoe heeft besloten.
 
In november 2013 heeft de gemeente het voornemen uitgesproken om het complex Wantijpark te beschermen. Er is een zienswijze binnengekomen, deze is verwerkt in de monumentenbeschrijving. Na een positief advies door de Welstands- en Monumentencommissie heeft het college nu het definitieve besluit genomen. 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.