Vernieuwd Station-Zuid of nieuw station Copernicusweg?

03 april 2014 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Het college van b&w wil mee investeren in een station ten zuiden van het centraal station. Of station Zuid wordt vernieuwd of er komt één nieuw station op de locatie Copernicusweg. Het college adviseert de gemeenteraad een investering te betrekken bij de ambities voor de toekomst en op te nemen in de meerjarenbegroting. Samen met ProRail en de NS wordt een definitief besluit voorbereid. De gemeente (ver)bouwt niet zelf een station maar draagt bij aan de kwaliteit van de directe omgeving zoals de openbare ruimte en lokale infrastructuur.

Voor het college is bereikbaarheid per spoor een belangrijke voorwaarde voor een vitale economie en een aantrekkelijke woonplaats. Station Dordrecht Zuid is toe aan een vernieuwing en de omgeving vraagt om een kwaliteitsimpuls. Het station voldoet niet meer aan de huidige eisen van treinreizigers en het gebruik is relatief laag. Een nieuw station aan de Copernicusweg heeft een groter potentieel reizigers. Dit blijkt uit een verkenning die de gemeente samen met de NS en ProRail heeft gedaan.

Verkenning
In 2009 heeft de gemeente ingezet op twee stations ten zuiden van het centraal station. Na de verkenning naar de locaties Copernicusweg (met sluiting Dordrecht Zuid) en Leerpark, blijkt de locatie Leerpark niet realiseerbaar. Omdat twee stations ten zuiden van het centraal station onhaalbaar blijken, rest de vraag of moet worden ingezet op een investering in één nieuw station op de locatie Copernicusweg of moet worden ingezet op een vernieuwing van station Dordrecht Zuid. Wethouder Mos: 'Niet investeren in station Dordrecht Zuid kan leiden tot een nog verdere daling van het aantal in- en uitstappers tot onder de 1000 per dag. De kans dat de NS dit station dan niet meer rendabel acht en uit de dienstregeling haalt, is dan groot.' Uit de verkenning met de NS en ProRail komt naar voren dat in de zuidelijke wijken een groot potentieel aan reizigers aanwezig is. Mos: 'Vooral in Sterrenburg wonen mensen die in de Zuidvleugel van de Randstad werken. Deze reizigers kunnen gebruik maken van station Copernicusweg of een vernieuwd station Dordrecht Zuid.'

Groei
Op dit moment reizen 1150 in- en uitstappers via station Dordrecht Zuid. Uit het onderzoek blijkt dat dit potentieel kan groeien tot 1950 na de vernieuwing. Het potentieel reizigers voor station Copernicusweg is berekend op 2450. Voor de NS - die uiteindelijk verantwoordelijk is voor de exploitatie - is de kwaliteit van het station en omgeving van doorslaggevende waarde voor het succes van een station. Mos: 'Een nieuw station of een verbouwing van Station Zuid biedt in ieder geval een overduidelijke plus voor de stad als geheel maar Sterrenburg in het bijzonder.'

Meerjarenbegroting
Nu de verkenning naar station Copernicus is afgerond en de mogelijkheden en beperkingen duidelijk zijn, informeert het college de gemeenteraad hierover. In de meerjarenbegroting legt het college de gemeenteraad een voorstel voor. Uiteindelijk is het niet de gemeente maar de Nederlandse Spoorwegen die een station opneemt in haar dienstregeling. Een definitief besluit wordt samen met ProRail en de NS voorbereid. De gemeentelijke visie op stedelijke ontwikkeling en de bereidheid mee te investeren in de kwaliteit van de directe omgeving is doorslaggevend voor het succes van een station.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.