Steun landelijke ChristenUnie voor oproep uit Dordrecht voor psalm 43 op 4 mei

03 april 2014 door Hennie van der Zouw
Steun landelijke ChristenUnie voor oproep uit Dordrecht voor psalm 43 op 4 mei

DORDRECHT -  Den Haag ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob steunt de oproep van de Raad van Kerken in Dordrecht om zondag 4 mei psalm 43 te zingen in de kerkdienst. Slob ziet graag dat kerken aandacht besteden aan de dodenherdenking. 'Op deze manier kunnen kerken een geestelijke dimensie aan de herdenking toevoegen.' Dit meldt vandaag het Nederlands Dagblad (ND).  In 2008 kwam er voor de eerste keer vanuit Dordrecht een oproep om met psalm 43 te herdenken op zondag 4 mei in combinatie met het gedicht van de achttien doden en het volkslied. In Dordrecht gaf negentig procent van de kerken gehoor aan de oproep. In alle provincies en ook in een Nederlandse kerk in Belgie werd met psalm 43 stil gestaan bij de betekenis van 4 mei.

Psalm 43 is verbonden geraakt aan de dodenherdenking doordat een groep verzetsmensen het lied zong voor de Duiters de achttien in 1941 op de Waalsdorpervlakte fusilleerden. In 1946 was er op die plek de eerste dodenherdenking. Arie Slob noemt in het ND dit verhaal echt indrukwekkend.'  'De zondag is een mooie dag voor herdenken. Aan de hand van het verhaal bij psalm 43 kunnen kerken op een goede manier aandacht besteden aan 4 mei.' Zes jaar geleden noemde het landelijk Comité 4 en 5 mei het zingen van de psalm al 'een interessante liturgische suggestie'.

In het ND komt ook de voorzitter van het platform Raad van Kerken Dordrecht, Hans Berrevoets, aan het woord. Hij noemt op zondag 4 mei 2014 met een psalm te herdenken een unieke kans, want pas in 2025 valt 4 mei weer op een zondag. De Raad van kerken noemt in de oproep de psalm zowel van religieuze als historische betekenis. Daarom zal de psalm 43 ook klinken op zondag 4 mei bij de interkerkelijke herdenking om 19 uur in de Kruiskerk aan de Vrieseweg 64.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.