Boeken schenken, lenen of ruilen in het ziekenhuis

07 april 2014 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Een knalrode boekenkast gevuld met tweedehands boeken die mensen kunnen lenen, of omruilen voor een ander boek. Dat is het idee van de 'Free Library' die sinds 7 april op de locatie Dordwijk van het Albert Schweitzer ziekenhuis staat. De kast staat heel toepasselijk in de hal nabij de ingang van het bouwdeel 'De Bibliotheek', dat toch al op allerlei manieren verwijst naar de Dordtse bieb aan de Groenmarkt. 

Het is de eerste Free Library in Dordrecht en iedereen kan er gebruik van maken. Initiatiefneemster is Mieke Lieffering, medewerker in het ziekenhuis en lid van de ASz Kunstcommissie. Lieffering: ”Door een plek aan te bieden waar mensen gratis boeken kunnen meenemen en achterlaten, willen we literatuur promoten en de liefde voor het lezen overbrengen." Het idee is ontstaan in Amerika en verspreidt zich over de hele wereld. Lieffering: "In ons ziekenhuis biedt de Free Library patiënten en bezoekers nog iets extra’s, namelijk een stuk ontspanning en afleiding en mogelijk een sociaal trefpunt.”

Bestuursvoorzitter Pier Eringa opende de Free Library en haalde daarbij herinneringen op aan de Bibliobus, waar hij vroeger bij gebrek aan een bibliotheek in zijn geboortedorp boeken kon lenen. Als eerste officiële boek voor de Free Library nam hij het managementboek ‘Als Disney de baas was in uw ziekenhuis’ van Fred Lee mee. “Ik hoop dat dit boek patiënten en medewerkers inspireert om met elkaar in gesprek te gaan over goede zorg”, aldus Eringa. “De Free Library is een mooi initiatief. Ik koop zelf regelmatig boeken en het is eigenlijk zonde om een goed boek na lezing jarenlang thuis in de kast te zetten. Ik hoop dat er na dit boek nog vele zullen volgen.”

Boeken achterlaten mag altijd, uitleen en ruil gaat in goed vertrouwen. Wie meer dan vijf boeken wil plaatsen, wordt verzocht even contact op te nemen met de beheerders van de kast, dat kan via de receptie. Het is namelijk niet de bedoeling om grote hoeveelheden oude boeken te komen stallen, veel liever één of enkele, bijvoorbeeld onderhoudende romans of gangbare thrillers. Iedereen is van harte uitgenodigd actief mee te doen aan het concept.

Foto: De kast wordt in gebruik genomen, op de voorgrond (in zwart-wit geblokt) staat initiatiefneemster Mieke Lieffering. Foto Frederike Roozen-Slieker.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.