Big Rivers vreest voor voortbestaan in Dordrecht vanaf 2014

27 februari 2013
Big Rivers vreest voor voortbestaan in Dordrecht vanaf 2014

UPDATE: Columnist Kees Thies nam het in zijn rubriek op 27 februari op voor het Big Rivers festival. Hij vraagt de gemeente Dordrecht goed na te denken voordat wordt gekort op de subsidie aan een festival dat Dordrecht landelijk op de kaart heeft gezet.

Nieuws dat we eerder plaatsten:

DORDRECHT - Big Rivers vreest dat het festival in Dordrecht vanaf 2014 geen toekomst meer heeft. Door de komende bezuinigingen wordt de stekker uit het festival getrokken.

Een bericht van RTV Rijnmond: "Big Rivers wankelt. Het grote Dordtse muziekfestival beleeft wellicht komende zomer al zijn laatste editie. Een dreigende bezuiniging voor 2014 kan de doodsteek betekenen".

Organisator Bas de Zwart baalt flink: "Precies nu we met heel leuk nieuws naar buiten wilden komen, worden we getracteerd op een koude douche. Dat er bezuinigd moet worden begrijp ik, maar feitelijk wordt nu een beetje de stekker uit het festival getrokken".

Het goede nieuws, dat hij deze week zo graag uitvergroot had willen zien is de toevoeging van een klassiek programmaonderdeel aan Big Rivers: "In de Grote Kerk zal de Canto Ostinato worden uitgevoerd. Een schitterend werk van de Nederlandse componist Simeon ten Holt".

Improviseren.

Liefhebbers voor het avondvullende muziekwerk, dat gebaseerd is op één thema en telkens varianten daarop loslaat, moeten wèl de knip trekken: "Ja, Big Rivers is altijd een gratis toegankelijk festival geweest, maar dit kan gewoon niet anders", zegt De Zwart.

Om dit jaar de eindjes aan elkaar te knopen is hij al driftig aan het improviseren: "Subsidies en sponsoring worden minder, dus sneuvelt nu het deel-evenement Bead the Poetry. Echt jammer, maar we krijgen het financieel gewoon niet rond".

Losse schroeven

Ook Ameezing, dat tot nu toe een soort voorproefje voorafgaand aan Big Rivers was, staat op losse schroeven: "We proberen het te redden, door het te integreren in het hoofdprogramma, in het laatste weekend van het festival", aldus de organisator.

Een jaar vooruit denken durft hij amper: "Als je mij op de man af vraagt of het festival er in 2014 nog is, kan ik alleen maar zeggen, dat wij ons dat zelf ook afvragen. Misschien lijkt 50 mille minder subsidie niet veel, maar ergens zit een ondergrens...".

Evenementenstad

De Zwart hoopt, dat de gemeenteraad van Dordrecht de komende maanden tot een andere conclusie komt: "Mede dankzij de raad is Big Rivers iets moois geworden. En mede dankzij Big Rivers werd Dordt de Evenementenstad 2012. Ik hoop, dat ze dat nog niet vergeten zijn".

De korting van 50 mille is onderdeel van een bezuinigingspakket, dat burgemeester en wethouders van Dordt en de gemeenteraad èèrst nog in een soort enquète aan de inwoners van de stad voorleggen. Die volksraadpleging begint op 13 maart.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.