,,Sterke stroming door Dordtse Kil nog steeds gevaar voor de stabiliteit van de dijken"

26 januari 2013

DORDRECHT / 's GRAVENDEEL - De stabiliteit van de dijken langs de Dordtse Kil loopt gevaar als direct gevolg van de afsluiting van het Haringvliet. Sinds de afronding van dit deel van de Deltawerken in 1970 is de stroming zodanig toegenomen dat de kleilaag op de rivierbodem versneld slijt. Als die laag breekt, ‘graaft’ de rivier in een tijdsbestek van een paar uur een gat dat binnen enkele weken tot enkele maanden naastgelegen dijken kan bedreigen. Dit berichten vandaag het Eindhoven Dagblad en de PZC.

In 1977 werd al de veerdienst Dordrecht – ’s Gravendeel vervangen voor een toltunnel mede als gevolg van de toenemende stroming door de Dordtse Kil. De provincie en vier betrokken  gemeentes, waaronder voor 42 procent Dordrecht, vonden dat het Rijk te weinig bijdroeg aan de tunnelaanleg. Daarom moet er anno 2013 nog steeds tol worden betaald.

Bureau Deltares heeft in opdracht van Rijkswaterstaat Zuid-Holland heeft het onderzoek naar de situatie rond de Dordtse Kil uitgevoerd.  Het effect wordt wel erkend, maar de mogelijke gevolgen zouden worden onderschat. De komende tijd zullen aanvullende metingen worden uitgevoerd. De dijken langs de Dordtse Kil zijn de laatste jaren ook al versterkt om de problemen het hoofd te kunnen bieden.

Het gebied langs de Dordtse Kil staat al in de belangstelling door de mogelijke bouw op het eiland van Dordrecht van windmolens tot een hoogte van 120 meter.

In 1953 - binnenkort zestig jaar geleden - werd de regio voor de laatste keer ernstig getroffen door het water. Vooral in de Hoeksche Waard vielen veel doden. Het eiland van Dordrecht werd daardoor net gespaard, want de dijk bij de Hoeksche Waard brak eerder door.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.