Horecaondernemer Dries Schilten (Centre Ville) gelooft niet in een koopzondag in Dordrecht

14 maart 2014
Horecaondernemer Dries Schilten (Centre Ville) gelooft niet in een koopzondag in Dordrecht

DORDRECHT – Horecaondernemer Dries Schilten houdt zijn zaak CENTRE VILLE op zondag dicht ook als de gemeenteraad van Dordrecht in meerderheid kiest voor een koopzondag. ,,Het winkelen op zondag gaat niet werken als de keuze om mee te doen aan iedereen wordt overgelaten. Je doet allemaal mee of je doet het niet.”

Schilten heeft er altijd voor gekozen om zijn horecazaak op de Visbrug één dag in de week dicht te houden. ,,Dat hoort bij mijn levenshouding. Ik vind dat je zeker één rustdag in de week nodig heeft. Als je op zondag gaat werken, zal je een vrije dag in de week moeten invoeren. Ik geloof niet in de winkelzondag, gezien de visie op de koopzondag nu.”

De Dordtse Ondernemers Vereniging (DOV) heeft zich tot nu toe een warme pleitbezorger getoond van het winkelen op zondag helemaal vrij geven in Dordrecht en de keus aan de winkeliers zelf te laten om mee te doen of niet. Tot nu toe kon dat niet door politieke afspraken in de gemeenteraad van Dordrecht.

Het vinden van personeel zou geen probleem meer zijn, want werken op zondag hoort erbij en er zijn altijd studenten te vinden om die dag te helpen, zo zei onlangs nog de DOV-voorzitter Anneke Maagdenberg in een uitzending van RTV Dordrecht. 

De nieuwe gemeenteraad van Dordrecht bespreekt op 8 april een VVD-voorstel voor het mogelijk maken van winkelen op zondag.  Als de politiek dat wil,  komt het dan zes weken in de inspraak. De nieuwe winkeltijden op zondag, bijvoorbeeld van 12 tot 6 uur, komen daarin ook aan de orde. De DOV heeft nog een stemming bij de achterban gehouden waarbij werd gevraagd of er tussen 12 en 5 uur kan worden gewinkeld op zondag. 

In andere steden zijn de ervaringen verschillend met de koopzondag. Nadat bijvoorbeeld de gemeente Doorn – Driebergen de koopzondag mogelijk maakte, besloten alle winkeliers onder aanvoering van Albert Heijn in Leersum de winkels dicht te houden. In Dubbeldam heeft de eigenaar van de supermarkt PLUS, ’t Lam, al aangekondigd onder geen voorwaarde mee te doen aan winkelen op zondag. Hij is ook voorzitter van de winkeliersvereniging Dubbeldam. Zijn collega van super AH in Wielwijk, Van der Poel, wil juist zeven dagen in de week open zijn.

Of winkelen op zondag iets wordt in Dordrecht? Dries Schilten wijst  op de ervaring met de maandelijkse koopzondag tot nu toe in Dordrecht. ,,Het wordt pas half twee druk in de stad en voor het eind van de middag is de drukte weer voorbij”.

Om Dordrecht  als centrumgemeente te promoten, wil hij juist graag snel de koopavond van donderdag naar de zaterdagavond verplaatsen. ,,Ook de weekmarkt zou dan langer moeten doordraaien tot bijvoorbeeld acht uur. Ik denk dat hier eerst de kansen voor Dordrecht liggen in plaats van een verdeelde zondags opening na te streven.”

AH Leersum: wij blijven zondag dicht

LEERSUM - Een opmerkelijk besluit van de Albert Heijn-ondernemers in Leersum: hoewel de gemeente Utrechtse Heuvelrug recent besloot dat alle winkels op zondag open mogen, doet de AH er niet aan mee.

De zondagsopening in Utrechtse Heuvelrug (waar behalve Leersum ook Driebergen-Rijsenburg, Doorn, Amerongen, Maarn, Overberg en Maarsbergen onder vallen) is een proef die duurt tot 1 januari aanstaande. Alle winkels mogen open. In een open brief op de Facebookpagina van AH Leersum reageren ondernemers Remmelt Veenstra en Klaas-Jan Koelewijn op het nieuws. ‘Hoewel we het fijn vinden dat de gemeenteraad het beste voorheeft met ondernemers hebben we toch besloten om niet mee te doen.’

Één dag niet rennen
‘Open op zondag, ja of nee? We hebben het uitgebreid met ons team besproken en we hebben het natuurlijk ook onze klanten gevraagd. Uit alle gesprekken kwam steeds weer een helder verlangen naar boven: laat de zondag toch gewoon de zondag blijven. Voor onszelf, onze medewerkers en voor onze klanten. (…) Maar ook voor de kleinere collega-middenstanders die om wat voor reden dan ook niet in staat zijn om op zondag open te gaan. Dus nee, wij doen niet mee. Voor zolang het kan tenminste.’

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.