Definitief Ontwerp Energiehuis klaar

06 januari 2010
Definitief Ontwerp Energiehuis klaar

DORDRECHT - Muziek, theater en onderwijs onder 1 dak. Het Definitief Ontwerp (DO) voor het Energiehuis is klaar. Met dit ontwerp ligt er een plan om van het Energiehuis een uitdagend gebouw te maken, waar authentieke, eigenzinnige en eigentijdse programma’s kunnen worden gemaakt en beleefd. De financiële kaders zijn verder uitgewerkt en de gebruikers willen samen een beheersstichting opzetten om beheer en exploitatie van het complex effectief uit te kunnen voeren.

Stichting ToBe (inclusief Popcentrale), Bibelot, OMSK, Hollands Diep, Kunstmin en de gemeente hebben het afgelopen half jaar hard gewerkt aan het definitief ontwerp. De programma’s van eisen van de gebruikers moesten worden afgestemd op de bruikbare ruimte in het Energiehuis. Met het DO dat er nu ligt, zijn alle gebruikers tevreden. Het DO heeft dan ook niet tot grote wijzigingen op de oorspronkelijke visie geleid. De culturele instellingen gaan het Energiehuis samen beheren, exploiteren en voor een gedeelte samen programmeren. Dit wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

Machinehallen worden podia
De vijf culturele instellingen gaan zich vestigen in de oude elektriciteitscentrale. In het gebouw zijn zes voormalige machinehallen die zullen veranderen in concert-, theater en popzalen. Deze podia bieden ruimte  voor de uitvoering van muziek en t heater, voor het ontwikkelen van voorstellingen, producties en acts, professioneel of amateuristisch en voor opleidingen in muziek en theater. Vervolgens is er ruimte voor een grand café en ruimten voor evenementen en om te verhuren voor passende activiteiten.

Duurzaamheid
Jonkman en Klinkhamer architecten heeft in het Definitief Ontwerp zorgvuldig rekening gehouden met het historische karakter van het gebouw. De belangrijkste ingreep is de ‘snede’, een met glasdaken afgedekte verkeerszone over de volle lengte van het honderd meter lange complex. Naast het maken van twee nieuwe entrees worden de huidige gevels in oude staat gerestaureerd. Er wordt duurzaam gebouwd en er volgt nog verder onderzoek voor een nog duurzamer energiegebruik.
De gemeenteraad neemt begin 2010 een beslissing over het Definitief Ontwerp Energiehuis. Als de raad akkoord gaat, kan gestart worden met de bestekfase, de Europese aanbesteding en de bouw van het Energiehuis. Naar verwachting gaat het Energiehuis halverwege 2012 open.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.